Pariz se odriče usluga "Lafarža" zbog cementa za Trampov zid

Gradske vlasti Parizu odlučile su da više ne sarađuju sa švajcarsko-francuskom cementarom "LafaržHolcim" jer je spremna da sarađuje u projektu predsednika SAD Donalda Trampa za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

"Moći ćemo i bez njih", navele su gradske vlasti Pariza.

Grupa za građevinski materijal "LafaržHolcim" od 2002. godine nabavlja pesak za takozvane "Pariske plaže" na obali Sene u letnjem periodu. Prošle godine je firma prodala više od 3.000 tona peska.

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero pozvao je nedavnu tu firmu da dobro razmisli pre odluke o prodaji cementa za izgradnju zida na granici između SAD i Meksika, koji namerava da podigne američki predsednik Donald Tramp.

Projekat izgradnje zida u vrednosti od nekoliko desetina milijardi dolara u centru je diplomatskog spora između Meksika i SAD, ali je izazvao i kritike u celom svetu.

"Neophodno je da preduzeće dobro razmisli", rekao je Ero komentarišući medijske navode o evetualnom učešću švajcarske firme cementa u gradnji zida.

Predsednik firme Erik Olsen izjavio je Frans presu da je "LafaržHolcim" spreman da nabavi građevinski materijal za gradnju svih vrsta projekata infrastrukture u SAD i dodao da firma nema nikakav politički stav.

Ero je podsetio da je "LafaržHolcim" nedavno već bio u centru rasprave pošto je optužen da je plaćao džihadiste Islamske države, kako bi mogao nesmetano da posluje u Siriji.

Preduzeće je priznalo da je indirektno finansiralo od 2013. do 2014. godine oružane grupe u Siriji kako bi nastavilo svoje poslovanje u toj zemlji razorenoj ratom.

Francuski ministar je rekao da preduzeće treba da ima u vidu poslovanje s drugim klijentima kojima će odluka o prodaji cementa za Trampov zid možda "izgledati čudno".

Irska cementara CRH koja posluje u SAD, saopštila je nedavno da neće da učestvuje u projektu gradnje zida na američko-meksičkoj granici.

Tramp je 25. januara potpisao uredbu o izgradnji zida.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи