Bivši ministar nazvao Trampa "međunarodnom sramotom"

Američki predsednik Donald Tramp proglašen je "međunarodnom sramotom", pošto je uručio "fakturu" za dugovanje troškova odbrane nemačkoj kancelarki Angeli Merkel prilikom njene posete SAD, objavio je britanski "Independent".

Sve zemlje NATO-a su se saglasile kako će trošiti dva odsto svog BDP-a na troškove obrane, ali se samo pet zemalja drži toga, prenosi Indeks, pozivajući se na britanski list.

Nemačka trenutno troši 1,23 posto, a još 2002. godine se obavezala da će povećati izdatke za troškove odbrane.

Kako je ranije preneto, Tramp je naložio svom timu da izračunaju svotu koju iz Berlina nisu uplatili od 2002. godine i da na to dodaju kamate.

Brojni Amerikanci su osudili taj potez. Tvrde da Tramp zapravo nema pojma kako funkcioniše NATO, a bivši ministar rada, koji je radio za vreme Bila Klintona, Robert Rajh rekao je kako je Tramp "međunarodna sramota".

"Tramp je međunarodna sramota. Kažem svim našim saveznicima širom sveta: on ne predstavlja većinu Amerikanaca, a mi radimo šta možemo", rekao je on.

Ričard Brenson ga je nazvao "sramotom za svet", a prva dva meseca Trampovog mandata nazvao je katastrofalnim i predvideo kako će Tramp maksimalno imati jedan mandat u Beloj kući.

"Smatram kako je sramotno za svet da imamo predsednika koji vodi Ameriku i koji nikad ne govori istinu, koji pokušava, umesto da otvori granice za imigrante, da im oteža ulazak u Ameriku, a popis se samo nastavlja", izjavio je Brenson za radio na Novom Zelandu.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo dobrih biznismena koji bi bili dobri predsednici SAD, ali Tramp nije jedan od njih.

Prema članu pet ugovora o NATO-u, države članice moraju pomoći jedna drugoj ako neka od njih bude pod vojnim napadom, ali to ne znači da SAD finansiraju odbranu drugih država, što Trampu možda nije jasno.

Međutim, Tramp opet govori kako bi se SAD mogle povući iz svojih obaveza prema NATO-u.

Za vreme svoje kampanje, govorio je kako je NATO suvišan i sugerisao kako će srezati troškove za NATO.

Ali, otkako je ušao u Belu kuću, vođama evropskih zemalja govori kako razume stratešku važnost NATO-a.

Portparol Bele kuće Šon Spajser negirao je da je Tramp uručio fakturu dugovanja Angeli Merkel.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи