Sirija, ključna brana "Tabka" nije oštećena

Nakon što su inženjeri obavili pregled na licu mesta, utvrdili su da ključna brana u Tabku na reci Eufrat nije oštećena niti je bilo šta u kvaru, izjavila je portparolka Sirijskih demokratskih snaga.

Sirijski pobunjenici koje podržavaju SAD prekinuli su ranije danas ofanzivu na ključnu branu pod kontrolom takozvane Islamske države, kako bi omogućili tehničkom timu da uđe u taj kompleks, navela je u saopštenju portparolka Sirijskih demokratskih snaga, Džihan Šeik Ahmed.

Uz vazdušnu podršku koalicije predvođene SAD protiv Islamske države, Demokratske snage Sirije pokušavaju da zauzmu grad Tabku i susednu branu na reci Eufrat, u okviru borbe za uporište džihadista u Raki, prenosi AFP.

"Kako bismo obezbedili celovitost brane "Tabka", odlučili smo da zaustavimo operacije na četiri sata počevši od 13 časova. To je kako bi se omogućilo timu inženjera da priđe brani i obavi svoj posao", navela je portparolka Sirijskih demokratskih snaga.

Libanska televizija Majadin javila je ranije da je "Tabka", najveća brana na Eufratu u Siriji, delimično je srušena u borbama između koalicije Demokratskih snaga Sirije i Islamske države, dok su u međuvremenu stigli oprečni izveštaji o tome da li je počela evakuacija ljudi iz Rake zbog zabinutosti oko njene stabilnosti.

Koalicione snage predvođenje SAD saopštile su da je konstrukcija brane stabilna i da nije došlo do njenog oštećenja, preneo je AP.

AFP prenosi da je brana prestala sa radom nakon kvara na trafostanici, naveo je izvor te agencije. 

Hidrocentrala "Tabka" izgrađena je početkom 70-ih godina uz pomoć sovjetskih stručnjaka.

Ona sadrži najveći rezervoar vode u zemlji, prenosi Sputnjik.

Arapsko-kurdski odredi Demokratskih snaga Sirije nalaze se na rastojanju najmanje četiri kilometra od brane.

Njihov naredni cilj je osvajanje "Tabke", poslednjeg velikog uporišta ID na putu prema Raki. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво