Turska dijaspora počela da glasa na referendumu

Državljani Turske koji žive u inostranstvu, danas su počeli da glasaju na referendumu, na kojem građani treba da se izjasne da li prihvataju ustavne promene kojima bi se povećala ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Glasanje na referendumu, koji se u Turskoj održava 16. aprila, počelo je na aerodromima i graničnim prelazima u Turskoj, kao i u turskim diplomatskim misijama u pojedinim evropskim zemljama, prenosi AP.

Kako precizira Anadolija, na graničnim prelazima na istanbulskim aerodromima "Ataturk" i Sabiha Gekčen poceo je proces glasanja registrovanih turskih državljana koji žive ili putuju u inostranstvo.

Biračka mesta su otvorena u osam sati po lokalnom vremenu, a glasanje će na pomenutim aerodromima trajati do 16. aprila.

Turski državljani glasaju o ustavnim promenama, koje predlaže vlada, a koje predviđaju davanje širih ovlašćanja predsedniku.

Jedna od najvažnijih stavki u setu ustavnih promena je uvođenje predsedničkog sistema, što podrazumeva smanjenje broja ministarstava.

Predsednik će, takođe, imati ovlašćenja da imenuje visoke zvaničnike u javnoj upravi.

Ustavne promene obuhvataju izmene prema kojima se broj poslanika u turskom parlamentu sa 550 povećava na 600.

Minimalna starosna granica za ulazak u turski parlament biće smanjena sa 25 na 18 godina.

Turski predsednik, koji se dugo zalaže za promene, tvrdi da će jačanje predsedničkog sistema dovesti do povećanja prosperiteta u zemlji.

Kritičari, međutim, strahuju da će se promenama prevelika moć koncentrisati u rukama predsednika.

Skoro tri miliona Turska u dijaspori ima pravo glasa, od kojih je polovina u Nemačkoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи