Rusija i Italija zabrinute zbog situacije u Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da bi Moskva volela da evropski partneri ulože veće napore radi postizanja implementacije sporazuma "Minsk 2". Italijanski šef diplomatije Angelin Alfano ocenio je da ni EU, ni Rusija ni Ukrajina ne mogu da imaju koristi od produžavanja sukoba u srcu kontinenta.

"Svi smo zabrinuti zbog toga što se dešava u Ukrajini, ne samo istočnoj Ukrajini. Voleli bismo da naši evropski partneri budu uporniji u 'pritiskanju' da se sporazum iz Minska implementira", rekao je Lavrov na početku sastanka sa italijanskim šefom diplomatije Angelinom Alfanom, prenosi Tas.

Alfano je uoči posete Rusiji izjavio da Italija "snažno veruje" u dijalog sa Rusijom i da želi da ubedi svoje partnere u važnost uloge Rusije na svetskoj sceni.

"Uprkos svim poteškoćama vezanim za situaciju u Ukrajini, verujemo u dijalog sa Rusijom i radimo na tome da naši partneri shvate da je nemoguće rešiti ijednu svetsku krizu i odgovoriti na globalne izazove bez Moskve", rekao je Alfano za rusku novinsku agenciju.

Ocenio je da ni EU, ni Rusija ni Ukrajina ne mogu da imaju koristi od produžavanja sukoba u srcu kontinenta.

"Moramo da stvorimo uslove za kompromis i da se fokusiramo na aktuelna goruća pitanja pregovaračkog procesa. Naravno, očekujemo i od Kijeva i od Moskve da pokažu političku volju prilikom postizanja kompromisa", zaključio je Alfano.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво