Stranka Angele Merkel pobedila na izborima u Saru

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel pobedila je na regionalnim izborima u Saru, pokazuju preliminarni rezultati izbora.

U Saru, jednoj od najmanjih nemačkih saveznih pokrajina, održani su izbori za lokalni parlament, na kojima je CDU osvojila 40 osto glasova birača.

Protivnička Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) levog centra na čelu s njenim novoizabranim predsednikom Martinom Šulcom, koji je ujedno i protivkandidat Merkelove na izborima za kancelara koji će biti održani za šest meseci, osvojila 30 odsto glasova birača, javlja ZDF pozivajući se na preliminarne rezultate izbora.

ARD televizija procenjuje da CDU ima nešto veće vodstvo od 41 procenta glasova u odnosu na SDP, koji, prema ovoj televiziji, ima 29,5 odsto glasova birača, preneo je AFP.

U lokalni parlament druge po redu najmanje savezne pokrajine ušla je i stranka Levica sa 13 odsto glsova, što znači da je izgubila tri procenta podrške.

Alternativa za Nemačku (AFD) je sa šest odsto glasova prešla izborni cenzus tako da će i ona ući u parlament.

Izbori u Saru su pokazali i trend pada popularnosti stranke Zeleni koja sa 4,5 odsto osvojenih glasova nije uspela da uđe u lokalni parlament.

Ovakav izborni ishod omogućava jedino nastavak sadašnje "velike koalicije" između demohrišćana i socijaldemokrata, prenela je Hina.

Takozvana crveno-crvena koalicija, između SPD-a i stranke Levica, kojoj su mnoga ispitivanja javnog mnjenja davala velike izglede na pobedu, nema dovoljno glasova da formira parlamentarnu većinu.

Prvi nepotpuni zvanični rezultati izbora u Saru očekuju se večeras oko 22 sata.

Izbori u Saru važan su pokazatelj raspoloženja birača u izbornoj godini - u maju se održavaju izbori u saveznim pokrajinama Šlezvig-Holštajn i Severna Rajna Vestfalija, a krajem septembra i savezni parlamentarni izbori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво