UN pozvale strane sile da obnove primirje u Siriji

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zatražio je od zemalja koje podržavaju zaraćene strane u Siriji da utiču na njih u poštovanju primirja posle nedavnih sukoba na terenu koji prete da ugroze mirovne pregovore u Ženevi.

"Sve veće kršenje primirja poslednjih dana može da ugrozi taj prekid vatre i da značajno i negativno utiče na bezbednost civila, pristup humanitarnoj pomoći kao i na pravilan tok političkog procesa", rekao je Stafan De Mistura.

Specijalni izaslanik UN za Siriju uputio je pismo ministarstvima inostranih poslova Irana, Rusije i Turske, tri države koje su garanti prekida vatre na snazi od 30. decembra 2016. godine.

Visoki zvaničnik UN zatražio je da te zemlje "hitno intervenišu" u prekidu sukoba i obnovi primirja u Siriji.

Iran i Rusija pružaju podršku sirijskim vlastima, dok je Turska bliska opoziciji.

Sukobi su nastavljeni tokom nedelje istočno od Damaska i u centralnom delu Sirije.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je 16 civila poginulo i nekoliko desetina ranjeno u vazdušnim napadima u toj zoni, ali nije utvrđeno ko je odgovoran za taj čin.

Više od 320.000 osoba je poginulo od početka rata u Siriji pre šest godina, dok su u Ženevi pod okriljem UN u toku mirovni pregovori o okončanju rata i političkoj tranziciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво