Belorusija, stotine pritvorenih zbog pokušaja protesta

Vlasti Belorusije pritvorile su danas više stotina ljudi koji su pokušali da održe ulični protest u Minsku nezadovoljni zbog pada životnog standarda i oporezivanja nezaposlenih.

Reporter Rojtersa sa lica mesta je javio da su protestantima plakati i znaci kojima su mahali oduzeti, a da je među velikim brojem pretučenih osim demonstranata bilo novinara i prolaznika.

Stotine policajaca bilo je raspoređeno u blokadi prilaza trgu gde je protest trebalo da bude održan, a metro-stanice u okolini trga su bile zatvorene.

Policija je prethodno upala u kancelariju za ljudska prava "Vesna 96" odakle je privela oko 60 aktivista koji su kasnije oslobođeni, saopšteno je uz te organizacije.

Vlasti su zabranile demonstracije planirane za danas posle podne i na desetine policijskih kamiona bilo je raspoređeno u centru Minska.

Kako se navodi, u Belorusiji se u protekla dva meseca dogodio neuobičajeno snažan talas protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je stupio na dužnost 1994.

Nakon što su dozvolili prvi talas, vlasti su ugušile proteste.

Lukašenko je ove nedelje naveo da je "peta kolona" pobunjenika koje podržavaju iz inostranstva pokušala da ga zbaci sa vlasti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара