Bivši poslanik Dume ubijen u Kijevu, Rusija demantuje optužbe Ukrajine

Denis Voronjenkov, bivši ruski poslanik, ubijen je u Kijevu, saopštila je ukrajinska policija. Rusija je demantovala optužbe Ukrajine da stoji iza ubistva.

Nepoznati napadač je pucao na četrdesetpetogodišnjeg Voronjenkova ispred ulaza u luksuzni hotel u glavnom gradu Ukrajine. Tom prilikom je ranjen Voronjenkovljev telohranitelj, koji je uspeo da uzvrati vatru i pogodi ubicu. Portparol bolnice Artion Ševčenko je saopštio kasnije danas da je ubica preminuo u bolnici.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je u pitanju ruski državni terorizam, rekavši da napad "jasno pokazuje potpis ruskih specijalnih službi, u prošlosti često ostavljan u raznim istočnoevropskim zemljama".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je optužbe Kijeva, nazivajući ih apsurdnim. On je izjavio da je predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten o ubistvu, da je izrazio nadu da će Ukrajinci uspeti da reše zločin i da Voronjenkovljeva udovica može da se vrati u Rusiju ukoliko to želi.

Voronjenkov, koji je bio član komunističke stranke u donjem domu ruskog parlamenta, preselio se prošle jeseni u Ukrajinu i dobio državljanstvo te zemlje.

On je Rusiju napustio sa svojom ženom, pevačicom Marijom Maksakovom, koja je takođe bila poslanik. Voronjenkov se tada odrekao ruskog državljanstva i izjavio da je morao da napusti Rusiju zbog toga što ga progone ruske bezbednosne agencije.

Od prelaska u Ukrajinu često je kritikovao politiku Kremlja, a prema rečima Porošenka, bio je ključni svedok ruske agresije u Ukrajini i pomagao je u istrazi u vezi sa aktivnostima proruskog bivšeg premijera Viktora Janukoviča, koji je svrgnut nakon masovnih demonstracija 2014. godine.

Porošenko je izjavio i da nije slučajno što je do ubistva došlo istog dana kada je došlo do ekplozije u skladištu municije u gradu Balakleja, za koje vlasti tvrde da je sabotaža, ali nije pružio dodatno objašnjenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи