Izbeglice u Nemačkoj se opredeljuju da rade za male pare

Integraciju izbeglica u tržište rada u Nemačkoj otežava to što se izbeglice radije opredeljuju za jednostavne, slabije plaćene poslove nego za stručno obrazovanje, pokazala je studija nemačkog Instituta za ekonomska istraživanja iz Kelna.

"Izbeglice se svesno odlučuju za jednostavne poslove koji su slabije plaćeni umesto za stručne kvalifikacije koja otvara perspektivu bolje plaćenih radnih mesta", rekla je Regina Flake iz nemačkog Instituta za ekonomska istraživanja, prenosi Hina.

Iz studije urađene za potrebe nemačkog Ministarstva ekonomije, zaključuje se kako izbeglice često nisu svesne prednosti obrazovanja u odnosu na jednostavnije poslove koji u početku donose više novca nego školovanje.

"Mi ne smemo dopustiti da se ovaj trend ustali nego moramo učiniti sve da se izbeglice privole na nemački dualni obrazovni sistem, koji se sastoji većim delom od stručne nastave u samim pogonima i manjim od teorijske nastave u školama", rekla je Flake i dodala kako je spremnost nemačkih poslodavaca da zapošljavaju izbeglice velika.

Još jedan od problema je nedostatak svedočanstava o dosadašnjoj stručnoj spremi izbeglica, i nepoznavanje nemačkog jezika.

Čak 85 odsto upitanih poslodavaca koji su izbeglicama dali šansu za obrazovanje ukazuje na problem nepoznavanja nemačkog jezika.

"Nade da će izbeglice ublažiti nedostatak stručnih radnika su splasnule", rekao je direktor nemačkog Instituta za ekonomska istraživanja Mihael Huter.

Prema njegovim rečima, imigrantu treba četiri do pet godina za integraciju, ali i za spremnost za stručni segment na nemačkom tržištu rada.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво