SAD i Britanija zabranile laptopove i tablete na letovima iz pojedinih zemalja

Kao odgovor na "nespecifičnu terorističku pretnju", u Sjedinjenim Američkim Državama počelo je sprovođenje privremene zabrane unošenja u avione većih elektronskih uređaja, koja važi za letove iz osam bliskoistočnih zemalja i država severne Afrike. I Britanija zabranila unošenje elektronskih uređaja u kabine aviona za šest država.

Zabrana prenošenja elektronskih uređaja u ručnom prtljagu na letovima iz osam država pretežno sa Bliskog istoka i severa Afrike stupila je danas na snagu.

U zabranjenu elektroniku spadaju laptopovi, tableti, DVD plejeri i video-igre. U ručnom prtljagu biće dozvoljeni samo mobilni i pametni telefoni.

Odnosi se na putnike na određenim letovima iz Egipta, Jordana, Kuvajta, Maroka, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa potvrdila je da je reč o odgovoru na nespecifičnu terorističku pretnju.

Jedan američki zvaničnik rekao je agenciji AP da se zabrana odnosi na direktne letove sa 10 međunarodnih aerodroma iz osam zemalja u SAD.

Zabrana je objavljena u ponedeljak u saopštenjima Jordanske kraljevske avio-kompanije i državne novinske agencije Saudijske Arabije.

Jordanska kraljevska avio-kompanija je navela da se zabrana ne odnosi na mobilne telefonske aparate i medicinske uređaje, a sve ostalo treba da se upakuje u prijavljeni prtljag.

Avio-kompanija dodaje da se zabrana prenošenja elektronskih uređaja odnosi na letove iz Jordana ka Njujorku, Čikagu, Detroitu i Montrealu. U saopštenju saudijske agencije je navedeno da se zabrana odnosi na letove iz Rijada i Džede.

Zabrana je stupila na snagu uoči sutrašnjeg sastanka koalicije predvođene SAD u borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država u Vašingtonu. Očekuje se da će visoki arapski zvaničnici prisustvovati sastanku u Stejt departmentu.

Prema navodima američkih zvaničnika, ova odluka nema veze sa namerom američkog predsednika da se uvede zabrana ulaska u SAD.

I Britanija uvela zabranu

Britanska vlada zabranila je elektronske uređaje u ručnom prtljagu državljana šest pretežno muslimanskih zemalja koji avionom putuju u Veliku Britaniju.

U saopštenju vlade se kaže da je premijerka Tereza Mej predsedavala sastankom o avio bezbednosti na kome su dogovorene nove mere bezbednosti za sve letove koji dolaze iz Turske, Libana, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije.

U saopštenju se navodi da je vlada bila u kontaktu sa američkom administracijom kako bi u potpunosti razumela poziciju Amerikanaca, koji su takođe nešto ranije danas uveli sličnu zabranu.

Prema novim merama, putnicima na letovima "neće biti dozvoljeno da unose bilo kakve telefone, laptopove ili tablete, veće od normalne veličine mobilnog telefona ili pametne telefone" u kabinu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво