Prva debata predsedničkih kandidata u Francuskoj, žestoko o burkiniju

Francuska predsednička kandidatkinja i liderka Nacionalnog fronta Marin le Pen našla se u prvoj televizijskoj debati "pod udarom" ostalih kandidata zbog svojih stavova o bezbednosti i mestu islama u Francuskoj.

Centrista Emanuel Makron koji je, prema istraživanjima, po broju glasača izjednačen sa Le Penovom, optužio ju je tokom debate da pokušava da podeli Francusku povodom kupaćih kostima muslimanskih žena, koji pokrivaju celo telo, takozvanih "burkinija", prenosi AFP.

Ta vrsta kupaćeg kostima prošle godine je bila zabranjena u nekoliko francuskih primorskih gradova, jer su ga lokalni zvaničnici nazvali "provokacijom" i diskriminacijom.

Le Penova, koja se protivi imigraciji i koja želi da ograniči versku odeću na javnim mestima, rekla je da su burkini "znak buđenja radikalnog islama u Francuskoj" i optužila Makrona da to podržava.

"Burkini je problem javnog reda. Ne koristite ga za podele u Francuskoj", rekao je Makron.

Le Penova i Makron su gostovali u studiju televizije TF1, zajedno sa kandidatima koji su, prema istraživanjima javnog mnjenja, na trećem i četvrtom mestu – Fransoa Fijonom i Benoa Amonom, kao i sa petoplasiranim Žan Lik Melanšonom.

Fijon je odbacio predlog Le Penove da se stvori prostor za više od 40.000 zatvorenika kao nerealan, istakavši da nikada više nije učinjeno za poslednjih pet godina.

"Predlažem 16.000 zatvorskih mesta", rekao je Fijon.

Le Penova se sukobila i sa kandidatom socijalista Benoa Amonom, koji ju je napao zbog stavova o bezbednosti u školama, za koje je ona rekla da u njima "hara nasilje".

"Bez mira u školama nemoguće je učiti", rekla je Le Penova, a Amon je odgovorio da za to deca ne moraju biti taoci i dodao da su njeni stavovi "odvratni".

Francuski predsednički izbori održaće se 23. aprila, a u prvom krugu učestvuje 11 kandidata.

Drugi krug bi trebalo da se održi 7. maja, a najnovija istraživanja su pokazala da bi Makron tada mogao lako da pobedi Le Penovu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво