Guteres predlaže okončanje mirovne misije na Haitiju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antionio Guteres predlaže da se do oktobra prekine mirovna misija na Haitiju i zameni mnogo manjim prisustvom UN, sudeći prema izveštaju koji je dostavljen agenciji AFP.

Predlog da se okonča misija stabilizacije Haitija, koja je počela pre 13 godina, donet je uoči plana SAD da se drastično smanji budžet Ujedinjenih nacija.

Guteres je u izveštaju poslatom Savetu bezbednosti prošle nedelje naveo da bi svih 2.370 vojnika u toj misiji trebalo da bude povučeno do 15. oktobra 2017. godine.

Za novu misiju bilo bi odabrano 295 od ukupno 1.001 policajca koji trenutno služe misiji, a civilno osoblje bi takođe bilo drastično smanjeno, navodi AFP.

Tim Ujedinjenih nacija bi nadgledao i slao rana upozorenja o konfliktima, kršenju ljudskih prava i vladavine prava na lokalnom nivou koristeći pokretne timove, navodi se u izveštaju.

Savet bezbednosti UN odlučiće o budućnosti haićanske misije sledećeg meseca.

Guteres je predložio da se mandat misije produži za šest meseci, tokom kojih bi se operacije usporile i napravile put za manju misiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи