Pjongjang: Ne plašimo se američkih pretnji

SAD moraju da prihvate da je Severna Koreja "nuklearno sposobna zemlja", koja ima i volju i mogućnost da odgovori na bilo kakav oblik rata koji Amerika želi da izazove, saopštavaju zvaničnici Severne Koreje.

Zvaničnici Severne Koreje saopštili su da se ne plaše američkih pretnji o preventivnoj vojnoj akciji za zaustavljanje nuklearnog programa i za gomilanje balističkih raketa te zemlje.

Neimenovani portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova osudio je američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, koji je nedavno pozvao na oštrije sankcije i veći pritisak, i ostavio otvorenu mogućnost za vojnu akciju ako Pjongjang ne obustavi svoj nuklearni program.

Prema njegovim rečima, pretnje neće obeshrabriti Severnu Koreju da razvija nuklearno naoružanje.

"Nuklearna snaga (Severne Koreje) dragoceni je mač pravde i najopravdanije sredstvo za odvraćanje rata i odbranu socijalističke domovine i života njenog naroda", rekao je on za Korejsku centralnu novinsku agenciju iz Pjongjanga.

Naveo je da SAD moraju da prihvate da je Severna Koreja "nuklearno sposobna zemlja", koja ima i volju i mogućnost da odgovori na bilo kakav oblik rata koji Amerika želi da izazove.

Tilerson je nedavno boravio u poseti Japanu, Južnoj Koreji i Kini, a jedna od glavnih tema njegove azijske turneje bio je severnokorejski nuklearni program.

Američki državni sekretar signalizirao je u petak oštriju strategiju, koja je ostavila mogućnost za preventivnu vojnu akciju.

Rekao je da SAD razmatraju novu seriju diplomatskih mera, bezbednosnih i ekonomskih, i da su sve opcije na stolu, uključujući i vojnu.

Turneja se odvijala nekoliko dana pošto je Pjongjang izveo probu balističkih raketa u vežbi gađanja američkih baza u Japanu.

Pjongjang je u subotu na kopnu testirao raketni motor, što je severnokorejski lider Kim Džong Un nazvao "novim rađanjem severnokorejske raketne industrije".

Severna Koreja je ubrzala razvoj oružja, uz kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti UN, ne obazirući se na sankcije. Pjongjang je prošle godine izvršio dve nuklearne probe i 24 testiranja balističkih nuklearnih raketa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво