Moskva: Ne otvaramo novu bazu u Siriji za obuku Kurda

Rusija ne planira da otvori novu vojnu bazu u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, nakon što je portparol kurdskih Jedinica za zaštitu naroda u Siriji izjavio da, na severozapadu te zemlje, Rusija uspostavlja vojnu bazu, u dogovoru sa tim jedinicama koje kontrolišu to područje.

"Nema nikakvih planova za uspostavljanje novih ruskih vojnih baza na teritoriji Sirije", navedeno je u saopštenju ministarstva.

U njemu se dodaje da se deo "centra za pomirenje" tog ministarstva, za koji Rusija navodi da pomaže u pregovorima oko sklapanja lokalnih primirja između zaraćenih strana u Siriji, nalazi u pokrajini Alepo u blizini Afrina.

Portparol Jedinica za zaštitu naroda u Siriji Redur Šelil je ranije za Rojters naveo da će u bazi biti obučavani borci u okviru borbe protiv terorizma.

Šelil je tvrdio da je sporazum sa Rusijom postignut juče i da su ruske trupe sa transporterima i oklopnim vozilima već stigle na poziciju u severozapadnoj pokrajini Afrin.

U borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država Kurde tradicionalno podržavaju SAD.

Ova objava o ruskoj pomoći Kurdima data je u vreme kada se Rusija približava Turskoj, koja podržava pobunjenike u Siriji i istorijski je neprijateljski nastrojena prema Kurdima.

Ankara smatra grupu Zaštitnih jedinica kurdskog naroda među svojim najvećim neprijateljima i svrstava je u terorističku oranizaciju kao i Radničku partiju Kurdistana (PKK) koja deluje u Turskoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи