Dejvid Rokfeler preminuo u 102. godini

Bankar i filantrop Dejvid Rokfeler preminuo je u svom domu u Pokantiko Hilsu u 102. godini.

Rokfeler je preminuo u snu, rekao je portparol porodice Frejzer P. Sajtel.

Bio je poslednji od svoje generacije u jednoj od najpoznatijih filantropskih porodica u svetu, navodi AP.

Rokfeler je upravljao ogromnom mrežom, kako poslovne tako i filantropske prirode. Njene aktivnosti se protežu od očuvanja životne sredine do umetnosti.

Takođe je bio na čelu banke "Džej-Pi Morgan Čejs". 

Rođen je 1915. godine, kao najmlađi od šestoro dece Džona D. Rokfelera juniora, i bio je poslednji živi predstavnik svoje generacije Rokfelerovih.

Diplomirao je na Harvardu 1936. godine, a postdiplomske studije je završio na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije. Doktorat je stekao 1940. godine na Univerzitetu u Čikagu, koji je svojevremeno osnovao njegov otac Džon.

Tokom Drugog svetskog rata služio je u vojnoj obaveštajnoj službi, a kraj rata je dočekao sa činom kapetana. U tom razdoblju bio je sedam meseci akreditovan kao ataše u američkoj ambasadi u Parizu. 

Dejvid Rokfeler je 1954. godine pokrenuo Bilderberg grupu, koja okuplja međunarodno uticajne osobe na području preduzetništva, medija i politike.

Trilateralnu komisiju osnovao je 1973. godine, sa svrhom promovisanja bliskih odnosa između SAD, Evrope i Japana. Danas ima nešto manje od 400 članova, koji dolaze iz reda najviđenijih osoba iz poslovnog i političkog života.

Uticaj tih udruženja na svetska kretanja je velik, ali ne i do kraja poznat javnosti.

Za svoj stoti rođendan, 2015. godine, poklonio je državi Mejn više od 2.000 hektara zemlje pored nacionalnog parka.

Oženio se Margaret Megrat 1940. godine i za sobom je ostavio šestoro dece. Supruga mu je preminula 1996. godine.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво