Erdogan optužio Merkelovu da koristi "nacističke mere"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nemačka kancelarka Angela Merkel koristi "nacističke mere" protiv "turske braće u Nemačkoj i braće ministara".

"Sada koristite nacističke mere", rekao je Erdogan u obraćanju koje je prenosila turska televizija, preneo je Rojters.

"Protiv koga? Moje turske braće u Nemačkoj i braće ministara", istakao je Erdogan.

Takođe, turski predsednik je optužio nemačkog novinara turskog porekla Deniza Judžela da je teroristički agent, zahvalivši bogu što je uhapšen.

Erdoganov komentar će verovatno izazvati dodatnu nelagodnost u Berlinu povodom Judželovog hapšenja, ocenjuje Rojters.

Erdogan, koji je govorio na sastanku islamske fondacije u Istanbulu, rekao je da će Judželu, novinaru nemačkog lista Velt, suditi tursko nezavisno sudstvo.

Berlin je ranije odvojene tvrdnje da je Judžel radio kao nemački špijun okarakterisao kao "apsolutno neosnovane".

Turske vlasti uhapsile su prošlog meseca Judžela, koji ima dvojno državljanstvo, na osnovu optužbi za propagandu u znak podrške terorističkoj organizaciji i podsticanje na mržnju.

On je prvi nemački novinar koji je uhapšen u okviru oštrih mera koje Turska sprovodi posle neuspelog pokušaja puča izvedenog 15. jula prošle godine.

Odnosi Nemačke i Turske u poslednje vreme nisu najbolji jer je Nemačka zabranila održavanje političkih skupova turskih ministara u Nemačkoj, a povodom predstojećeg referenduma o ustavnim promenama.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 19. mar 2017, 19:26) - anonymous [neregistrovani]

ne treba stititi napadaca

Turska je decenijama cutala dok su evropljani izmisljali kojekave uslove za prijem Turske kao i sada Srbiji sto postavljaju nenormalne uslove za prijem u EU .Definitivno je Erdogan podigao rucnu do kraja i sada neki vriste "sta bi ovo sada"

(nedelja, 19. mar 2017, 18:48) - DDanonymous [neregistrovani]

@@ Erdogan trazi djavola...

G-dine,uzmite vagu pa na jedan tas stavite snagu EU a na drugi tas snagu Turske,pa ce vam se samo kazati ko se igra djavola.Na pravo i pravdu se pozivaju oni slabiji a sila Boga ne moli,kao da to nismo i sami dozivjeli?

(nedelja, 19. mar 2017, 18:25) - anonymous [neregistrovani]

@ Erdogan trazi djavola..

Meni se cini da Nemacka i neke evropske zemlje traze djavola vec dve decenije.Svaka drzava treba da stiti svoj narod ma gde bio po svetu.

(nedelja, 19. mar 2017, 18:14) - DDanonymous [neregistrovani]

Erdogan trazi djavola..

Ako Erdogan nastavi verbalne sukobe sa Njemackom,Holandijom i drugim drzavama EU moze lako proci kao "bos po trnju".U Bundestagu se vec prica o mogucem donosenju zakona o ukidanju dvojnog drzavljanstva turskim gastarbajterima sto ce Turke dovesti u situaciju da biraju,ili su Nijemci,ili ostaju Turci.Ako se odluce da budu Nijemci onda gube sve privilegije drzavljana Turske,postaju stranci u rodjenoj drzavi,a ako ostanu Turci gube sve privilegije u Njemackoj.Kao da Erdogan to ne shvata.