Tramp: Nemačka duguje "ogromnu količinu novca" NATO-u

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je imao "odličan sastanak" sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali je optužio Berlin da NATO-u duguje "ogromne količine novca" i pozvao Nemce da Amerikancima više plaćaju za odbranu koju im pružaju.

"Uprkos onome što ste čuli iz lažnih vesti, imao sam odličan sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Bez obzira na to, Nemačka duguje ogromne količine novca NATO-u i SAD moraju biti više plaćene za moćnu i veoma skupu odbranu, koju obezbeđuju Nemačkoj", naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Tramp je juče tokom sastanka preneo Merkelovoj da snažno podržava NATO, ali da saveznici moraju da "plate ono što duguju".

"Mnoge države duguju ogromne sume novca i ta situacija nije pravedna prema SAD", rekao je Tramp na početku zajedničke konferencije za štampu sa Merkelovom u Beloj kući.

Istakao je da te države moraju da plate svoj deo kako bi dobile obećanje da će ih ostatak Alijanse braniti, preneo je AP.

Merkelova je rekla da ohrabruje Trampova podrška NATO-u i obećala da će Nemačka povećati svoj doprinos.

Nemački Bild preneo je u petak da je šef Bele kuće, posle razgovora u četiri oka u Ovalnom kabinetu, odbio da pruži ruku kancelarki pred novinarima.

Tramp je prethodno srdačno dočekao kancelarku ispred Bele kuće kada su se rukovali.

Tokom susreta nemačke kancelarke i predsednika SAD, ona je nastupala suvereno, dok je Tramp bio vidno napet, ali sastanak nije prošao loše, ocenio je nemački Dojče vele.

Tramp ne odustaje od optužbi protiv Obame

Američki predsednik je odbio da povuče tvrdnju da je Barak Obama prisluškivao njegove telefone i odbio da prihvati bilo kakvu krivicu Bele kuće zbog lansiranja neproverenog izveštaja da je u to bila umešana Velika Britanija.

U smirenju diplomatskog sukoba sa možda najbližim saveznikom SAD, Tramp je dodao i da je administracija Baraka Obame pratila i pozive nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Možda i imamo nešto zajedničko", rekao je Tramp Merkelovoj na konferenciji za novinare nakon susreta.

Trampove tvrdnje negirali su i Barak Obama i šef FBI.

Portparol Bele kuće Šon Spajser je u četvrtak predao televiziji Foks njuz navodne podatke o tome da je GCHQ, britanska agencija za elektronsku špijunažu, pomogla Obami u prisluškivanju Trampa.

Ta TV mreža, međutim, nije mogla da dođe do nezavisne potvrde tih tvrdnji.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се