Gabrijel: Turska nikad dalje od Evropske unije

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel ocenio je da šanse Turske da postane članica Evropske unije nikad nisu bile manje.

"Danas je Turska definitivno udaljenija od članstva u EU nego ikad pre", rekao je Gabrijel u intervjuu za nemački magazin Špigel.

Priznao je da je oduvek sumnjao da Turska može da se priključi EU, ali da je sa tim mišljenjem bio u manjini među svojim socijaldemokratama.

Gabrijel je podsetio da se kancelarka Angela Merkel ranije zalagala za specijalno partnerstvo sa Turskom, čemu se on protivio.

"Danas je situacija potpuno drugačija zbog Bregzita. Bilo bi dobro da imamo specijalno partnerstvo sa Velikom Britanijom pošto napusti EU", rekao je Gabrijel.

Dodao je da Nemačka ne treba da reaguje na turske provokacije, jer bi to išlo na ruku turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu "kome treba bauk za svoju kampanju".

Takođe je upozorio turske političare da im neće biti dozvoljeno da vode kampanju na skupovima u Nemačkoj ako ne poštuju nemačke zakone, preneo je Rojters.

"Svako ko pređe ove crvene linije ne može da očekuje da mu se dozvoli da propagira svoje političke ideje ovde", zaključio je Gabrijel.

broj komentara 0 pošalji komentar