Pucnjava na aerodromu u Parizu, ubijen napadač

Na pariskom aerodromu "Orli" ubijen je muškarac koji je oteo pušku vojniku na jednom terminalu. Napadač je ranije istog dana ranio policajca u Parizu. Reč je o radikalizovanom muslimanu koji je od ranije poznat policiji.

Do incidenta na aerodromu došlo je kada je muškarac oteo pušku ženi vojniku koja je bila deo tročlane patrole i pobegao u jednu prodavnicu nakon čega su ga bezbednosne snage ubile. Tom prilikom niko nije povređen. 

Ministar unutrašnjih poslova Bruno le Ru rekao je novinarima da je napadač radikalizovani musliman, od ranije poznat policiji i obaveštajnim službama.

Državno tužilaštvo je saopštilo da je ubijeni, rođen 1978, bio kriminalac s devet slučajeva pljački i trgovine drogom. 

"Uhvatio je oko vrata i držao joj ruku i oružje. Tada smo shvatili da je u pitanju ozbiljna situacija i pobegli smo niz stepenice i zatim čuli dva pucnja", ispričao je svedok. 

Oko 3.000 putnika evakuisano je sa aerodroma, a neki letovi su preusmereni na aerodrom "Šarl de Gol". 

Jedan od dva zatvorena terminala prema navodima vlasti trebalo bi da bude otvoren, a drugi ne pre večeri. Saobraćaj se polako normalizuje

Stručnjaci za eksploziv pregledali su aerodrom i utvrdili da napadač nije bio opasan bombom, rekao je portparol policije Brende, prenosi Rojters.

Ispred aerodroma "Orli" našao se i predsednik Srpskog instituta za javnu diplomatiju iz Brisela Zoran Milinković.

"Odjedanput su se čuli pucnji, zaustavljen je saobraćaj, svi putnici su evakuisani", ispričao je Milinković.

Inače, ubijeni napadač je 90 minuta pre incidenta na aerodromu izazvao još jedan nered. On je tokom rutinske saobraćajne kontrole u Parizu otvorio vatru na policiju i lakše ranio policajca u glavu.

Zatim je pobegao sa lica mesta u ukradenom automobilu koji je potom pronađen u blizini aerodroma "Orli", prenosi AP.

Istragu o napadu na vojnika na aerodromu, kao i o pucnjavi, preuzelo je antiterorističko odeljenje tužilaštva.

Francuski predsednik Fransoa Oland pohvalio je francuske vojnike i policiju zbog hrabrosti i efikasnosti tokom današnjeg incidenta.

Država je odlučna da bez predaha deluje u borbi protiv terorizma, odbrani bezbednost naših sunarodnika i osigura zaštitu teritorije, naveo je Oland u pisanom saopštenju, prenosi AP.

Ocenio je da se operacija "Sentinel", koja obuhvata 7.000 vojnika koji patroliraju ulicama i osetljivim zonama u Francuskoj pokazala kao korisna kao pomoć policijskim snagama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво