Bez dogovora o formiranju vlade Zimbabvea

Dogovor o tome ko će voditi ministarstvo unutrašnjih poslova najveća prepreka formiranju vlade nacionalnog jedinstva u Zimbabveu. Postizanje kompromisa neophodno da bi se oživela uništena ekonomija.

Lideri 15 članica Zajednice za razvoj juga Afrike ocenili su da je u Zimbabveu hitno potrebno formirati vladu sastavljenju od vladajućeg ZANU-PF i opozicionog Pokreta za demokratske promene (MDC), a da ministarstvo unutrašnjih poslova treba zajednički da vode te dve stranke.

Izvršni sekretar Zajdenice za razvoj Tomaz Salamao izjavio je da bi MDC, koga predvodi Morgan Cvangiraj, trebalo da dobije resor ministarstva finansija.

Salamao je, takođe, rekao da se Cvangiraj nije složio sa tim predlogom lidera juga Afrike.

"Ali, SADC je bio zamoljen da odluči i doneo je odluku i to je stav SADC-a. Sada je na stranama da je primene", rekao je on.

Obe rivalske strane u Zaimbabveu želele su da njima pripadne resor ministarstva unutrašnjih poslova i to je bila glavna prepreka za formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Zvaničnici Zimbabvea se nadaju da bi postizanjem dogovora između vodećih partija i formiranjem stabilne vlade moglo pozitivno da se utiče na oživljavanje uništene ekonomije zemlje.

U Zimbabveu je osim visoke stope inflacije veliki problem i nestašica hrane i goriva.

Politička kriza u Zimbabveu traje od marta ove godine, odnosno prvog kruga predsedničkih izbora.

Mugabe je tada osvojio 43,2 odsto glasova, a Cvangiraj 47,9 odsto, ali ne i apsolutnu većinu kako bi se izbegao drugi krug izbora. To je bio prvi poraz Mugabea od 1980. godine, kada je došao na vlast.

Na drugom krugu izbora Mugabe je, „kao jedini kandidat", odneo pobedu, nakon što je Cvangiraj bio primoran da se povuče iz izborne trke i jedno vreme napusti zemlju zbog straha za svoj život.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво