Tramp Merkelovoj: Saveznici moraju da plate ono što duguju

Nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put se sastala u Vašingtonu sa novim američkim predsednikom Donaldom Trampom. Imigracija je privilegija, a ne pravo, bezbednost naših građana je na prvom mestu, rekao je posle razgovora Tramp. Merkelova smatra da odnosi sa Rusijom treba da se poboljšaju, ali da prvo treba rešiti situaciju u Ukrajini.

Donald Tramp je preneo nemačkoj kancelarki da snažno podržava NATO, ali da saveznici moraju da "plate ono što duguju".

Mnoge države duguju ogromne sume novca i ta situacija nije pravedna prema Sjedinjenim Državama", rekao je Tramp na početku zajedničke konferencije za štampu sa Merkelovom u Beloj kući.

Istakao je da te države moraju da plate svoj deo kako bi dobile obećanje da će ih ostatak Alijanse braniti, prenosi AP.

Merkelova je rekla da ohrabruje Trampova podrška NATO i obećala da će Nemačka povećati svoj doprinos.

Tramp je pohvalio doprinos Nemačke u Avganistanu i borbi protiv terorizma Islamske države, a Merkelova se založila za zajedničku saradnju u Avganistanu i na traženju rešenja za Siriju i Irak.

Kada je reč o globalnim pretnjama, Tramp je istakao neophodnost da zaštiti SAD od "radikalnog islamskog terorizma".

"Imigracija je privilegija, a ne pravo i bezbednost naših građana mora uvek da bude na prvom mestu", rekao je Tramp.

Merkelova smatra da odnosi sa Rusijom treba da se poboljšaju, ali da prvo treba rešiti situaciju u Ukrajini.

Tramp odbio rukovanje u Ovalnom kabinetu 

Merkelova je ispred Bele kuće srdačno dočekao američki predsednik. Lideri su se posle rukovanja i poziranja uz osmeh pred kamerama, uputili ka Ovalnom kabinetu, prenosi AFP.

Usledio je 15-minutni razgovor u četiri oka u Ovalnom kabinetu, na predlog američkog predsednika, prenose nemački mediji uz napomenu da je to bila retka praksa kancelarke sa prethodnim šefovima Bele kuće Barakom Obamom i Džordžom Bušom.

Sastanak su oboje ocenili kao "dobar", nakon čega su pozvani novinari i snimatelji.

Tramp je, kako navodi nemački list Bild, delovao relativno napeto i ozbiljno.

"Pošaljite lepu sliku kući u Nemačku!", rekao je Tramp fotoreporterima.

Kada su ih fotografi pozvali da se rukuju, uzviknuvši "rukovanje, rukovanje", Tramp je odbio. Onda je kancelarka pokušala još jednom da izmami od Trampa rukovanje.

"Hoćemo li da pružimo ruku jedno drugom?", zapitala je Merkelova na engleskom jeziku.

Ali Tramp nije hteo. Nepomično je gledao ispred sebe, kao da ne čuje kancelarku.

Ona je gledala pomalo šokirano, ali se diplomatski nasmešila, opisuje novinar Bilda scenu iz Ovalnog kabineta.

Odnosi dve zemlje nikada nisu bili složeniji, s obzirom na suprotne poglede na svet i politička zbivanja. Zato je interesovanje medija za današnji susret ogromno.

Mediji navode da je Merkelova pred dolazak pomno proučavala Trampove govore i zaključila da je najbolji pristup do njegovog srca - preko biznisa. Zato je sa sobom povela direktore BMV-a, "Simensa" i "Šeflera", s namerom da objasni da su nemačke investicije u Americi velike.

Tramp je tokom kampanje pretio uvođenjem visokih poreza za države poput Nemačke, koje imaju veliki spoljnotrgovinski suficit s Amerikom. Merkelova je uspešno izašla na kraj sa prethodnom dvojicom američkih predsednika. I Džordž Buš i Barak Obama na kraju su za nju imali samo reči hvale. Za sada nema nagoveštaja da će i Tramp imati slično mišljenje.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво