Turski ministar preti puštanjem izbeglica u Evropu

Sulejman Sojlu, turski ministar unutrašnjih poslova, upozorio je da bi Turska mogla da pušta više od 15.000 izbeglica mesečno ka Evropi, sa kojom je partner u suzbijanju priliva ilegalnih migranata.

Sojlu je poručio da "ako želite, možemo da otvorimo put za 15.000 izbeglica koje vam ne šaljemo svakog meseca i da vam oduzmemo dah", prenela je agencija Anadolija.

"Morate da imate na umu da ne možete da se upuštate u igre u regionu bez uzimanja Turske u obzir", rekao je Sojlu.

Kritikovao je zabranu mitinga podrške turskom referendumu za proširenje predsedničkih ovlašćenja koje su uvedene u više evropskih zemalja, posebno Nemačkoj i Holandiji.

Turski ministar je upitao da li će ustav da se promeni u Nemačkoj ili u Holandiji, i poručio da su to unutrašnja pitanja Turske u koje ne treba da se mešaju.

Ministar je optužio Holandiju i Nemačku da su umešane u demonstracije protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u junu 2013, prokurdske proteste u oktobru 2014. i pokušaj puča 15. jula 2016. godine.

"Pokušavaju da završe posao koji nisu završili", rekao je Sojlu.

Turska i EU prolaze kroz najveću diplomatsku krizu u poslednjih nekoliko godina posle odbijanja nekoliko evropskih zemalja da dozvole turskim zvaničnicima učešće na mitinzima turske dijaspore u podršku Erdoganu pred referendum 16. aprila.

Erdogan je zbog nedavnih tenzija s nekoliko zemalja članica EU juče zapretio suspendovanjem sporazuma sa Evropskom unijom o migrantima iz marta 2016. godine, kojim je drastično smanjen njihov priliv u Evropu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 18. mar 2017, 08:07) - anonymous [neregistrovani]

@Izbeglice

Koje izbeglice? 80% posto su ilegalni imigranti i nisu uopste Sirijci, ima ih iz Pakistana, Indije, Avganistana, Uzbekistana i drugih ...stanova!

(petak, 17. mar 2017, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

A sta mi

Svi su zatvorili granice prema otvorenoj Srbiji.

(petak, 17. mar 2017, 17:33) - ZARE 1 [neregistrovani]

Izbeglice..

Nažalost najviše će ispaštati izbeglice koje beže od rata ....Posebno familije sa malom decom....

(petak, 17. mar 2017, 15:30) - anonymous Lala [neregistrovani]

E da ,

Ucenjivanje baš i nije neki pametan odgovor .