RTS u Mosulu: Borbe oko Velike džamije, vojska zauzima mostove

Iračka vojska je ušla u centar Mosula. Epicentar borbi je džamija sa nakrivljenim minaretom – simbol grada, Velika džamija El Nuri. U njoj je 2014. godine El Bagdadi proglasio kalifat. Na džamiji se još vijori crna zastava Islamske države.

Sve je porušeno, najveće borbe su na južnoj strani Mosula i oko mostova.

Iračke snage su zauzele gvozdeni most koji vodi u stari deo grada, što je treći most koji kontroliše iračka armija.

Ukupno pet mostova preko reke Tigar povezuje istočni i zapadni Mosul.

Teška artiljerija i helikopteri stari deo grada neprestano zasipaju bombama, ali borci Islamske države gađaju našu stranu, i to prilično blizu nas.

Stari deo Mosula je prepun tesnih ulica kroz koje ne mogu da prođu oklopna vozila iračke armije, zbog čega napredovanje ka džamiji El Nuri ide sporo.

Mnogo automobil-bombi i snajpera je u svakoj ulici. Toliko je opasno da nekad ni glava ne može da proviri. Pokušavamo da se sa vojskom približimo džamiji, nalazimo se na par stotina metara od nje.

Svakog dana stotine ljudi beže iz Mosula. Ne zna se tačno koliko je još hiljada civila koji ne mogu da izađu ostalo u gradu.

"Jutros su bili u našem kvartu, pred mojim očima su ubili jednog, druge su odveli. Sada samo Alah može da im pomogne", rekla je jedna Iračanka.

"Za mene je dobro, ne moram više da nosim feredžu. Cela moja porodica je izašla iz grada, sada smo na sigurnom", kaže druga sagovornica.

Deca pozdravljaju vojsku, za njih je pucanje iz helikoptera simbol spasa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво