Treći dan borbi u Tripoliju

Borbe između snaga vernih Vladi nacionalnog jedinstva i rivalskih boraca vode se treći dan zaredom u glavnom gradu Libije. Tripolijem odjekuju detonacije. Jedna bolnica je pogođena raketom, ali niko nije nastradao.

Jutros su nastavljene borbe sa teškim naoružanjem i to oko kompleksa gde je smešten generalštab oružanih snaga vernih bivšem šefu nepriznate vlade Kalifi Gveilu. Gveil je sklonjen s vlasti u Tripoliju posle formiranja Vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

Snage pro-GNA juče su krenule u napad na taj kompleks od desetak luksuznih vila u centru grada, prenose očevici.

Kalifu Gveila koji se suprostavlja tim snagama podržavaju milicije iz njegovog rodnog grada Misrate, kao i druge grupe u Tripoliju, uglavnom bazirane na jugu glavnog grada.

U glavnom gradu čuju se pucnjava i snažne detonacije, a grad je takoreći paralizovan zbog borbi treći uzastopni dan.

Bolnica El Khadra koja se nalazi blizu mesta borbi pogođena je raketom ali nije bilo nastradalih, rekao je jedan bolničar.

Sedište privatne televizije El Naba, poznatoj po islamističkim stavovima, napale su nepoznate osobe u noći od utorka na sredu, kada je izazvan požar i prekinuto emitovanje. Program te televizije danas je i dalje u prekidu.

Borbe su počele u ponedeljak uveče u stambenim i trgovinskim četvrtima Haj el Andalus i Gargareš, u zapadnom delu grada, a sukobi su se nastavili i juče u tom delu.

Od kada je stupila na dužnost u martu 2016. vlada GNA nije uspela da nametne svoju vlast na celoj teritoriji zemlje koja je zapala u haos posle svrgavanja Muamera Gadafija 2011.

Vlada je uspela da dobije podršku nekih milicija ali više kvartova je i dalje pod kontrolom grupa koje su joj suprotstavljene.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво