Holandija između liberala i desničarskog populiste – Rutea i Vildersa

Građani Holandije, njih 12,9 miliona sa biračkim pravom, započeli su glasanje na parlamentarnim izborima na kojima učestvuje 28 partija, odnosno 1.114 kandidata, koji se bore za 150 poslaničkih mesta. Ovi izbori bi mogli da pokažu da li jača talas populizma u Evropskoj uniji uoči glasanja u dve najveće članice Unije. U središtu pažnje su ekstremno desničarski populista, evroskeptik i protivnik islama Gert Vilders i liberalna Narodna partija za slobodu i demokratiju, premijera Marka Rutea.

Holandski premijer Mark Rute i lider ekstremne desnice Gert Vilders sučelili su u televizijskoj debati stavove o budućnosti zemlje, posle kampanje koja se završila u senci diplomatske krize sa Turskom.

Vilders je obećao da će, ako bude premijer, zatvoriti granice za muslimanske migrante, zabraniti prodaju Kurana i zatvoriti džamije.

"Ako želite da Holandija opet bude naša, udaljite tog čoveka i postavite mene za premijera. (...) Holandija nije za svakoga, Holandija je za Holanđane, da li me čujete?", upitao je Vilders.

Sa druge strane, Rute je odgovorio da je Vilders gurnuo zemlju u političku krizu rekavši da nikad neće sarađivati sa njegovom strankom, i založio se za rešenje krize sa Turskom.

"Dogovorili smo se sa Turskom, pa je broj sirijskih izbeglica smanjen za više od 90 odsto... Nije isto objavljivati poruke na Tviteru sa kauča i upravljati zemljom. Ako vodiš zemlju, moraš da donosiš razborite odluke", rekao je Rute.

Prema najnovijim istraživanjima, od 150 mesta u parlamentu, stranka aktuelnog premijera mogla bi da osvoji između 23 i 27, a Vildersova antiimigrantska stranka mogla bi da računa na najviše 23 mandata. Vladajuću većinu moglo da čini čak i pet partija, a formiranje Vlade trajalo bi i duže od tri meseca.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво