Erdogan: Holandija "pokazala" moral kroz ulogu u Srebrenici

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska shvata kako Holandija "razume" civilizaciju i moral kroz njenu ulogu u, kako kaže, genocidu u Srebrenici, javljaju turski mediji.

"Mi znamo koliko je pokvaren njihov karakter, iz masakra 8.000 Bosanaca tamo", rekao je Erdogan u obraćanju koje je direktno prenosila turska televizija, javlja Tanjug.

Optužio je Holandiju, jer holandski bataljon mirovnih snaga Ujedinjenih nacija nije uspeo da zaštiti hiljade muslimana ubijenih u Srebrenici, preneo je AP.

Erdogan je poručio da će pozitivan odgovor građana na referendumu, koji će u aprilu biti održan u toj zemlji o proširenju predsedničkih ovlašćenja, biti "najbolji odgovor neprijateljima Turske", a Nemačku i Holandiju je nazvao "banditskim državama" koje štete EU.

Erdogan je istovremeno, u obraćanju zaposlenima u sektoru zdravlja koje je uživo prenosila turska televizija, pozvao turske emigrante da ne glasaju za "vlade i rasiste" na predstojećim evropskim izborima, prenosi Rojters.

Prema rečima turskog predsednika, odbijanje Nemačke i Holandije da dopuste turskim ministrima da prisustvuju političkim skupovima u tim zemljama umanjuje značaj EU kao simbola zakona, ljudskih prava i sloboda, navodi AP.

"Evropa je suviše važan kontinent da bi bila prepuštena na milost i nemilost banditskim državama", istakao je Erdogan.

Najavio je da će Turska zatražiti pomoć Organizacije za islamsku saradnju i drugih organizacija kako bi intenzivirala borbu protiv, kako je naveo, "mržnje prema strancima, rasizma i antiislamskih tendencija".

Erdogan je upozorio da će Turska razmotriti i druge sankcije protiv Holandije, ali nije precizirao koje.

Ukazao je i da se diplomatski spor sa Holandijom ne može izgladiti izvinjenjem i da će biti preduzete dalje akcije, nakon što je Turska juče suspendovala diplomatske odnose na visokom nivou sa tom zemljom.

Turski predsednik je optužio nemačku kancelarku Angelu Merkel da napada Tursku na isti način na koji je holandska policija koristila pse i vodene topove rasterujući turske demonstrante ispred turskog konzulata u Roterdamu.

Prema Erdoganovim rečima, Merkelova "nije ništa drugačija od Holanđana".

Holandija je, poput Nemačke i Austrije, zauzela stav da na svojoj teritoriji ne dozvoljava turskim političarima da održavaju skupove podrške za predstojeći referendum o izmeni ustava, kojima bi se turskom predsedniku Redžepu Tajipu Ergodanu omogućilo da proširi svoja ovlašćenja. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво