Turska ministarka proterana iz Holandije, Jildirim preti "grubim" odgovorom

Holandska policija rasterala je tokom noći demonstrante, pristalice turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ispred turskog konzulata u Roterdamu. Oni su negodovali pošto je ministarki za porodična pitanja, Fatmi Betul Kaje, onemogućen pristup tom objektu. Ministarka je potom proterana iz Holandije u Nemačku. Turska će uzvratiti Holandiji na "najgrublji način", poručio je turski premijer Binali Jildirim.

U Roterdamu su holandske snage bezbednosti uz upotrebu vodenih topova rasterale demonstrante okupljene ispred turskog konzulata.

Prethodno su holandske vlasti onemogućile tursku ministarku za porodična pitanja Fatmu Betul Kaje da priđe diplomatskom predstavništu.

Ministarka je u pratnji policije sprovedena do granice sa Nemačkom, nakon čega se vratila u Istanbul.

"Bili smo izloženi grubom postupanju... Ponašanje prema ženi ministru na ovaj način je veoma ružno", izjavila je Kaja novinarima na istanbulskom aerodromu, gde su je okupljeni dočekali mašući turskim zastavama, prenosi AFP.

Holandski premijer Mark Rute poručio je preko društvenih mreža da je traženo razumno rešenje, ali da se to pokazalo nemogućim.

Rute je izjavio da će uraditi sve kako bi se smanjila diplomatska konfrontacija sa Turskom.

"Nikada ranije nisam doživeo tako nešto, ali mi želimo da budemo mudrija strana", rekao je Rute, preneo je Rojters.

"Ukoliko oni budu intezivirali (konfrontaciju) mi ćemo morati da odgovorimo, ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći da smanjimo (konfrontaciju)", dodao je Rute.

Gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb naveo je da je ministarka morala biti proterana, jer je proglašena nepoželjnim strancem.

"Tursku ministarku je holandska vlada proglasila nepoželjnim strancem, pa se shodno našim propisima takva osoba mora proterati i vratiti odakle je došla, u Nemačku. Bilo je potrebno više sati pregovaranja da bismo je naterali da izađe iz vozila i da bismo mogli da je proteramo. Morali smo i da proverimo da li je njeno obezbeđenje, 10 do 15 osoba, naoružano", istakao je Abutaleb.

Nije bilo mirno ni ispred holandske ambasade u Ankari. Tursko Ministarstvo inostranih poslova je iz bezbednosnih razloga zatvorilo pristup tom objektu, ali i konzulatu u Istanbulu. Slične mere su na snazi i ispred rezidencije holandskog ambasadora.

"Okupili smo se ovde zbog ponašanja holandske vlade prema turskim vlastima. To je nerazuman i nemoralni stav i nije u skladu sa diplomatskim pravilima", naglašava Šukru Kartepe, savetnik predsednika Erdogana.

Diplomatski sukob Holandije i Turske odvija se samo tri dana pre parlamentarnih izbora u Holandiji.

Turske vlasti planirale su slične skupove i u drugim evropskim zemljama, pa je šef diplomatije Mevlut Čavušoglu stigao u Francusku pošto je za danas u Mecu predviđen skup turske zajednice na kojem bi trebalo da govori.

Generalni sekretar francuske prefekture Mec, Alen Karton, izjavio je da je Čavušogluu dozvoljeno obraćanje na mitingu u istomenom gradu, jer je ocenjeno da ovaj događaj nije predstavljao pretnju po javni red i mir.

AP prenosi da je Karton naveo da, ukoliko takav rizik ne postoji, miting mora da bude odobren u ime slobode okupljanja.

Čavušoglu se pojavio na mitingu lokalne turske populacije u Mecu, na kojem je očekivano i prisustvo Turaka iz obližnjih nemačkih regiona.

Skup podrške turskom referendumu bio je planiran i u Švedskoj, ali je vlasnik objekta, gde je zvaničnik turske vladajuće stranke trebao da održi predizborni skup, otkazao ugovor o zakupu.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије