Poljski veto zbog Tuska, Šidlo tvrdi da Samit EU neće biti validan

Premijerka Poljske Beata Šidlo potvrdila je da će zvanično blokirati završno saopštenje EU na kraju samita u Briselu, pošto je Donald Tusk ponovo izabran za predsednika Evropskog saveta, uprkos protivljenju Varšave.

"Potvrđujem da neću prihvatiti zaključke samita EU", izjavila je poljska premijerka Šidlo novinarima.

Beata Šidlo je istakla da je "njena pozicija veoma jasna". "Neću prihvatiti zaključke samita, tako da samit neće biti validan", naglasila je poljska premijerka.

Reizbor Tuska, prema rečima Beate Šidlo, predstavlja "veoma opasan presedan".

Nešto ranije, neimenovani diplomatski izvori su za AFP nagovestili da bi tako nešto moglo da se dogodi.

Francuska agencija ocenjuje da bi takav potez Poljske mogao da zada udarac naporima EU da unapredi jedinstvo Unije nakon izlaska Britanije iz njenog sastava.

"Poljska se sada protivi zaključcima" koje lideri 28 država članica EU nameravaju da objave po završetku sastanka u Briselu, mada to neće ugroziti odluku o poveravanju i drugog mandata Donaldu Tusku, rekao je neimenovani izvor za francusku agenciju.

Desničarska vlada Poljske optužila je svoje kolege u EU da su ignorisali njeno protivljenje obnovi Tuskovog mandata.

Saopštenje na kraju samita, koji se danas i sutra održava u Briselu, a koje mora da bude jednoglasno usvojeno da bi stupilo na snagu, trebalo bi, kako je planirano, da sadrži zaključke pregovora EU o ekonomiji, migracijama i nestabilnosti na Balkanu, i o Tuskovom reizboru. 

Lideri EU su ranije danas na samitu Unije ponovo izabrali kvalifikovanom većinom dosadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, uprkos pokušajima njegove rodne Poljske da to spreči.

Premijerka Poljske Beata Šidlo izjavila je pre toga da Tusk ne može dobiti ponovni mandat za predsednika Evropskog saveta bez pristanka Poljske.

"Dozvolite da ponovim: ništa (ne može da se učini) bez nas i našeg pristanka", izjavila je Beata Šidlo odlazeći na samit u Briselu.

Donald Tusk je nekadašnji premijer Poljske, koga je njegova država napala zbog navodnog mešanja u domaću politiku.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво