EU zabrinuta zbog položaja migranata u Mađarskoj

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos otputovaće u Budimpeštu gde će imati ozbiljne razgovore sa mađarskim zvaničnicima zbog planova mađarske vlade da sve tražioce azila koji uđu u Mađarsku, kao i one koji se trenutno nalaze u zemlji, pritvore i premeste u kontejnerske kampove tokom postupka razmatranja njihovih molbi.

Prema rečima portparola Evorpske komisije, Avramopulos će otputovati u Budimpeštu u naredne dve nedelje, naveo ja AFP.

I visoki zvaničnik za ljudska prava Nils Muižnieks izjavio je da je "duboko zabrinut" zbog novog zakona u Mađarskoj kojim se vlastima dozvoljava da pritvore azilante u zatvorene kontejnerske kampove na granici, uključujući porodice sa decom, kao i maloletnike preko 14 godina bez pratnje, preneo je AP.

Muižnieks je rekao da će zakon, kada bude uveden, prekršiti obaveze Mađarske po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

"Umesto što se osvrće pritvaranju, Mađarska bi trebalo da investira u efektivne i pristupačne alternative. Pogotovo bi Mađarska trebalo da izbegava zadržavanje dece", rekao je Muižnieks, dodajući da je veoma zabrinut da će novi zakon stvoriti još veći problem za tražitelje azilanta u Mađarskoj.

Mađarski parlament u utorak je odobrio automatsko pritvaranje svih tražilaca azila u kontejnerskim kampovima.

Zakon, za koji je glasala većina mađarskih poslanika, donet je kao odgovor na nedavne terorističke napade u Evropi, koje su izveli migranti, preneo ja AFP objašnjenje mađarskog premijera Viktora Orbana.

Svi tražioci azila koji uđu u Mađarsku kao i oni koji se trenutno nalaze u zemlji biće pritvoreni i premešteni u kontejnerske kampove i sprečeni da se kreću zemljom tokom postupka razmatranja njihovih molbi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво