Optužnica za ubistvo Kim Džong Nama, moguća smrtna kazna

Malezijsko tužilaštvo podići će optužnicu protiv dve žene iz Indonezije i Vijetnama, zbog navodne umešanosti u ubistvo polubrata severnokorejskog lidera. Postoji mogućnost da budu osuđene na smrtnu kaznu. Delegacija visokih zvaničnika Severne Koreje stigla je u prestonicu Malezije kako bi preuzela telo Kim Džong Nama.

Državni tužilac Muhamed Apandi Ali rekao je da će dve žene zvanično biti optužene u sredu, u skladu sa članom 302 Krivičnog zakona, koji podrazumeva smrtnu kaznu, prenosi Rojters.

"To mogu da potvrdim", rekao je Ali za Rojters.

Južnokorejski zvaničnici veruju da su ubistvo organizovali severnokorejski agenti, a Malezija je identifikovala osam građana Severne Koreje koji se sumnjiče za umešanost u ubistvo.

Delegacija visokih zvaničnika Severne Koreje stigla je u prestonicu Malezije kako bi preuzela telo Kim Džong Nama.

U delegaciji se nalaze bivši zamenik ambasadora pri UN koji je novinarima ispred ambasade Severne Koreje rekao da su diplomate došle u Maleziju kako bi preuzeli telo i oslobodili građane te zemlje uhapšene u Maleziji povodom tog slučaja.

Prema njegovim rečima, delegacija traži i razvoj prijateljskih odnosa između Severne Koreje i Malezije.

Telo Kim Džong Nama, ubijenog nervnim otrovom 13. februara na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, nalazi se u središtu diplomatskog rata između Severne Koreje i Malezije.

Pjongjang se protivi malezijskim vlastima i obavljanju obdukcije, dok Malezija odbija da preda telo bez dobijanja DNK uzoraka i potvrde od najbližih srodnika o kome se radi.

Malezija je potvrdila da je žrtva napada Kim Džong Nam, polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong Una, dok Severna Koreja tvrdi da je žrtva građanin Severne Koreje sa diplomatskim pasošem.

Malezija nastavlja da traži DNK uzorke od najbliže porodice Kim Džong Nama, a veruje se da njegova dva sina i ćerka, dobijeni iz dva braka žive u Pekingu i Makau. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи