Borba protiv Islamske države – nova strategija SAD

Nova vojna strategija koja bi po zahtevu američkog predsednika Donalda Trampa trebalo da "zatre" Islamsku državu, najverovatnije će dovesti do većeg vojnog angažovanja SAD u Siriji, što uključuje i povećanje broja vojnika na terenu, rekao je neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Detalji nisu poznati, ali će preporuke koje će Bela kuća dobiti najverovatnije uključiti i nevojne elemente kampanje koja je već u toku – poput ograničavanja izvora finansiranja Islamske države, regrutovanja i borbe protiv propagande te militantne organizacije.

Ministar odbrane Džim Matis će Beloj kući izneti glavne elemente strategije, za koju zvaničnici kažu da će biti objavljena pošto Tramp razmotri opcije. Oni Matisov izveštaj opisuju kao "kostur" izrađen na osnovu saveta Stejt departmenta, Cije i drugih agencija.

Pristup koji će biti preporučen Trampu sličan je onom koji je koristila administracija njegovog prethodnika Baraka Obame. Zasnovan je na ideji da američke trupe pre podržavaju lokalne borce nego da se bore umesto njih.

Iako je Matis pre nekoliko dana rekao da ne vidi korist od toga da američka vojska preuzme na sebe kopnena dejstva, na pitanje da li se razmatra slanje još američkih vojnika u Siriju odgovorio je da će "izaći u susret bilo kom zahtevu" komandanata na terenu.

Komandant američkih vojnih operacija na Bliskom istoku Džozef Votel rekao je da će možda biti potrebno još vojnika kako bi se ubrzale operacije u Siriji. Amerikanci trenutno u toj zemlji imaju oko 500 specijalaca koji pomažu u organizaciji, savetovanju i pružaju podršku lokalnim snagama.

Tramp je 28. januara dao Matisu 30 dana da predstavi nacrt plana, sa strategijom koja će ne samo doneti pobedu na frontu već i "izolovati i uništiti legitimitet" grupe i njene radikalne ideologije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво