Štrahe: Evropi treba vojska sa nuklearnim naoružanjem

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe zalaže se za uspostavljanje armije EU, koja bi raspolagala i nuklearnim naoružanjem, i želi da Evropa bude nezavisna od NATO-a u kojem dominiraju SAD.

Sumnje američkog predsednika Donalda Trampa u u spremnost finansiranja od strane NATO partnera, prema Štrahovim rečima, trebalo bi iskoristiti kao šansu da se sredstva ulože u vojsku EU.

"Verujem da bi bilo dobro za Evropu da kaže zašto bi morali biti deo NATO-a. Napravimo evropsku odbrambenu vojsku, pogledajmo kako možemo da obezbedimo našu odbranu", kazao je Štrahe u intervjuu agenciji APA.

Istupanje iz NATO-a i zamena odbrabenim savezom vojskom EU bio bi, srednjoročno, kako smatra, ispravan put.

"Alternativa je da pod američkom geostrateškom komandom, koja ima koje god interese, uplaćivati u nešto i finansirati američku vojnu industriju", naglasio je Štrahe.

Preko posebne vojske EU bi, kako ističe, možda mogle da se privuku one države koje ne žele nikada da budu deo NATO, a koje su spremne da učestvuju u evropskom odbrambenom projektu.

"Jasno kažem odbrambeni, a ne projekat za napad", podvukao je Štrahe.

I Austrija bi, prema njegovom mišljenju, mogla da učestvuje u vojsci EU, naravno uz očuvanje neutralnosti.

"Neutralnost ne bi trebalo nikada ukinuti", dodao je on. Vojska EU bi, prema njemu, trebalo da ima i nuklearno naoružanje.

"Naravno je i to deo evropske odbrambene politike", istakao je Štrahe ukazujući na već postojeće arsenale nuklearnog naoružanja, kao, na primer, u Francuskoj.

Istovremeno se zalaže, u osnovi, za svet bez nuklearnog naoružanja.

Zajednička politika odbrambena politika EU, kaže Štrahe, nije u suprotnosti sa onim što traže FPO i druge populističke stranke Evrope koje žele manje centralizma i više nacionalnih nadležnosti.

"EU kao federalni savez ima uspeha i budućnost. Ona je ekonomska unija, a ta ekonomska unija je mirovna unija. To znači da imamo dva odlučujuća zadatka - regulisati privredu i odbranu. To su dva stuba", objasnio je Štrahe.

Ujedno upozorava da se EU kritikama na račun Rusije i novog predsednika SAD sve više sama dovodi u "ofsajd poziciju".

"EU počinje da se izoluje. Doživaljamo da se EU pozicionira protiv Putina. Istovremeno EU se stavlja na suprotnu stranu predsedniku Trampu i deluje posle Bregzita i protiv Velike Britanije", rekao je Štrahe dodajući da želi da se konflikta situacija sa Moskvom reši diplomatskim sredstvima i da je potrebno rešiti pitanje sankcija.

Prema njegovim rečima u interesu je snažne kontinentalne Evrope razmišljanje i zoni slobodne trgovine sa Rusijom.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво