Seul: Pjongjang ima 5.000 tona hemijskog oružja

Južnokorejski eksperti saopštili su da Severna Koreja ima 5.000 tona hemijskog oružja, uključujući otrov koji je korišćen za ubistvo polubrata severnokorejskog lidera Kim Džon Una.

Malezijska policija saopštila je da su tragovi jakog smrtonosnog nervnog agensa "Ve-Iks", koji su UN stavile na listu oružja za masovno uništenje, otkriveni u uzorcima sa lica i očiju Kim Džon Nama, koji je otrovan na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru prošle nedelje.

"Veruje se da Severna Koreja ima velike zalihe agensa 'Ve-Iks', koji se lako može proizvesti uz male troškove", kaže vojni analitičar Li Il Vu za AFP.

Li dodaje da se "Ve-Iks", koji je prvi put napravljen pre oko 100 godina, može proizvoditi u malim laboratorijama koje izrađuju pesticide.

"Hemijsko i biološko oružje može se koristiti na razne načine – putem artiljerije, raketa ili aviona", rekao je, dodavši da, ako dospe na kožu, u oči ili nos, samo mala kap ove supstance bez boje i mirisa dovoljna je da uništi centralni nervni sistem žrtve.

Vojni analitičar Džozef S. Bermudez kaže da Severna Koreja "proizvodi i poseduje sposobnost da efikasno koristi na Korejskom poluostrvu značajne količine i varijante hemijskog oružja" i da verovatno ima čak 150 hemijskih bojevih glava za balističke rakte.

"U manjoj meri poseduje i sposobnost da koristi to oružje širom sveta putem nekonvencionalnih metoda", rekao je ranije taj analitičar, podseća francuska agencija.

Bermudez tvrdi i da Severna Koreja ima istoriju širenja nuklearnih oružanih sposobnosti na zemlje poput Sirije i Irana.

Severna Koreja nije potpisala globalnu konvenciju o hemijskom oružju koja zabranjuje proizvodnju, stvaranje zaliha i korišćenje hemijskog oružja, koji je potpisalo više od 160 zemalja i koji je stupio na snagu 1997. navodi AFP.

Francuska agencija podseća da je Incijativa za nuklearnu pretnju sa sedištem u Vašingtonu 2015. zaključila da se Severna Koreja smatra jednim od najvećih svetskih proizvođača hemijskog oružja, u čemu je treća po redu, iza SAD i Rusije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво