Polubrat severnokorejskog lidera ubijen nervnim otrovom

Malezijske vlasti su saopštile da je polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong Una, disident Kim Džong Nam, ubijen zabranjenim nervnim otrovom.

Toksikološki nalazi pokazuju da je Kim Džong Nam napadnut nervnim otrovom "Ve-Iks", koji su Ujedinjene nacije klasifikovale kao oružje za masovno uništenje, a tragovi otrovne supstance pronađeni su na njegovom licu i očima.

Samo 10 miligrama tog nervnog agensa ili jedna jedina kap može da ubije za nekoliko minuta, navode eksperti. Bez ukusa je i mirisa, tako da osoba koja mu je izložena toga nije ni svesna, i teško ga mogu detektovati aerodromski senzori ako se unese u malim količinama. 

Agens "Be-Iks" pronađen je na Kimovim očima i licu, rekao je generalni inspektor policije Kalid Abu Bakari u pisanom saopštenju, pozivajući se na preliminarne rezultate hemijske analize malezijskih vlasti.

"Preliminarni rezultati toksikološke analize pokazuju da je uzrok smrti Kim Džong Nama trovanje nervnim otrovom", rekao je Kalid Abu Bakari i dodao da će vlasti dekontaminirati aerodrom na kojem je Kim Džong Nam ubijen pre 11 dana.

Naveo je da su se dve žene koje su razgovarale sa polubratom severnokorejskog lidera na aerodromu i pokušale da mu obrišu lice kasnije razbolele.

Malezijska policija je ranije saopštila da se veruje da su Kim Džong Nama napale dve žene, jedna Indonežanka i jedna Vijetnamka, nanevši mu rukama tečnost na lice, posle čega su oprale ruke, a Kalid danas nije precizirao kojoj od njih je pozlilo.

Za sada nema podataka da je ikom drugom pozlilo, navodi američka agencija.

Bakari je rekao da policija ispituje kako je smrtonosni nervni otrov donet u Maleziju.

Objava otvara brojna pitanja o bezbednosti u zgradi aerodroma koju vlasti u Maleziji nisu dekontaminirale čak 11 dana, navodi agencija AP.

"Ve-Iks", koji po teksturi podseća na mašinsko ulje, prvi put je proizveden u Velikoj Britaniji 1950-ih godina, a može da izazove grčeve i trzaje tela, gubitak svesti, paralizu i gušenje u roku od svega par minuta.

Veruje se da je korišćen tokom iransko-iračkog rata 1980-ih, a 2015. su njegovi tragovi i tragovi sarina, još jednog nervnog agensa, nađeni na vojnoj istraživačkoj lokaciji u Siriji. 

"Ve-Iks" je mnogo jači od sarina i drugih nervnih agenasa jer se duže zadržava na koži.

Teško ga je proizvesti, ali se zna da ga nekolicina zemalja proizvodi i poseduje, navodi britanska agencija uz napomenu da SAD i Rusija i dalje imaju neke zalihe "Ve-Iksa".

Južnokorejski analitičari su utvrdili da su sarin i "Ve-Iks" u fokusu severnokorejskog programa hemijskog oružja, što Pjongjang poriče.

Postoji sumnja da severnokorejski lider Kim Džong Un stoji iza napada na svog polubrata, prenosi Bi-Bi-Si.

Kim Džong Nam (46) ubijen je 13. februara na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru otrovom s brzim dejstvom dok se pripremao da se ukrca u avion za Makao, gde je živeo u egzilu sa porodicom pod zaštitom Pekinga.

On je, inače, javno govorio protiv dinastičke kontrole svoje familije nad izolovanom državom koja poseduje nuklearno oružje.

Dve žene osumnjičene da su napale Kim Džong Nama i jedan Severnokorejac uhapšeni su u Kuala Lumpuru, dok policija traga za još sedam Severnokorejaca, od kojih je četvoro, kako se veruje, pobeglo za Pjongjang. 

Severna Koreja je bezuspešno pokušavala da spreči autopsiju tela, optuživši Maleziju da sarađuje sa južnokorejskim i drugim "neprijateljskim snagama".

Malezijske vlasti su odbile da predaju Severnoj Koreji njegovo telo i sprovele su dve obdukcije, tvrdeći da su rezultati prvo bili nejasni, što je izazvalo tenzije u odnosima dve zemlje.

Malezija tvrdi da samo poštuje pravne procedure, dok je Pjongjang optužuje da je istraga politički motivisana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво