Bivši šef MMF-a osuđen na četiri i po godine zatvora

Zbog zloupotrebe novca u vreme kada se nalazio na čelu dve španske banke, bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda Rodrigo Rato osuđen je na četiri i po godine zatvora.

Španski nacionalni sud, koji je nadležen za slučajeve korupcije i finansijskog kriminala, saopštio je da je Rato proglašen krivim za proneveru dok je bio šef banki "Kaha Madrid" i "Bankija", u vreme kada su one imale finansijskih problema.

Rato je i bivši španski ministar ekonomije. Suđeno mu je zajedno sa još 64 bivša rukovodioca i člana odbora u obe banke, koji su optuženi za zloupotrebu 12 miliona evra u periodu od 2003. do 2012. godine, podseća AFP.

Oni su optuženi da su plaćali svoje lične troškove kreditnim karticama koje su im na raspolaganje dale te dve banke, a to nikada nisu opravdali niti prijavili poreskim organima.

U presudi se navodi da je Rato zadržao "korumpirani sistem" koji je uspostavio njegov prethodnik Migel Blesa, kada je preuzeo upravljanje "Kaha Madridom" 2010. godine, a potom primenio taj sistem kada je došao na čelo "Bankije".

Migel Blesa je osuđen na zatvorsku kaznu od šest godina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво