Trensperensi: ID koristi korupciju da regrutuje ljude

Islamska država nikada neće biti poražena ukoliko uslovi zbog kojih ta teroristička grupa "cveta" ne budu iskorenjeni, navodi se u izveštaju međunarodne nevladine organizacije za borbu protiv korupcije i kriminala "Trensperensi internešnel".

Oni optužuju zapadne vlade, uključujući vlade Britanije i SAD, da ignorišu korupciju kao glavni pokretač terorizma, pogotovo na Srednjem istoku, navodi Bi-bi-Si.

"Trensperensi internešnel" poziva i na veću odgovornost u vojnim budžetima.

U izveštaju se navodi da ID koristi korupciju da radikalizuje i regrutuje ljude, predstavljajući sebe kao "protivotrov", dok istovremeno ignoriše sopstvena nedela.

Korupcija omogućava ID da nastavi sa svojim dosadašnjim načinom ponasanja, navodi Ketrin Dikson, direktorka Transparensija.

Diksonova dodaje da međunarodna zajednica ulaže veliki napor da se izbori sa ideološkom stranom terorističkih grupa kao što je ID, međutim apsolutno ignoriše materijalne uslove u kojima se oni razvijaju.

Transparensi navodi neke od načina na koje ID regrutuje članove u objavama na društvenim mrežama uključuje sistematsku korupciju, nepotizam i podmićivanje, a sebe predstavlja kao grupu koja pruža sigurnost, pravdu i blagostanje, tvrdi da su zapadne sile i njeni saveznici saučesnici u korupciji.

Diksonova ističe da korupcija može oslabiti čitave armije, kao što je bio slučaj sa iračkom vojskom, gde je mnogo ljudi bilo plaćeno, a vrlo malo zapravo radilo, pa je stoga zaključuje da se problem korupcije mora rešiti na najvišem nivou kako bi Islamska država bila poražena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи