Zatražen prekid sukoba u DR Kongu

Afrički lideri pozvali su na samitu u Keniji na hitan prekid vatre i zaustavljanje sukoba na istoku Demokratske Republike Kongo i poručili da zemlje iz regiona mogu da pošalju mirovne snage, ukoliko je to potrebno.

"Sva naoružana lica i policija u provinciji Severni Kivu treba hitno da uspostave primirje", navedeno je u zajedničkom saopštenju afričkih lidera koje je pročitao kenijski ministar inostranih poslova Moses Vetangula.

U saopštenju se kaže da region Velikih jezera neće stajati i mirno posmatrati neprestane činove agresije već će, ukoliko je potrebno, poslati mirovne snage u provinciju Severni Kivu.

Afrički lideri su, takođe, pozvali Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da ojača mandat mirovnih snaga UN u DR Kongu, kao i da im obezbedi odgovarajuće resurse.

Generalni sekretar UN Ban Ki mun sastao se danas s afričkim liderima na samitu u Keniji, s ciljem da se okonča konflikt na istoku DR Konga.

Sukobi i dalje traju

Pobunjenici iz plemena Tutsi na istoku Konga i vladine trupe se i danas sukobljavaju nekoliko kilometara od izbegličkog kampa, saopštile su Ujedinjene nacije.

"Čujemo da se vode borbe", izjavio je vojni portparol UN, dodajući da se sukobi vode u blizini mesta Kibati, oko sedam kilometara severno od Gome, glavnog grada provincije Severni Kivu.

Očevici kažu da je stotine uplašenih civila pobeglo iz kampa i da se kreće prema Gomi, a Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) je stopirao isporuke preko potrebnih namirnica, preneo je Rojters.

Vojska Konga polako napreduje prema jugu zemlje i prema pozicijama koje drže pobunjenici iz plemena Tutsi, lojalni odmetničkom generalu Loranu Nkundi, koji je prošle nedelje zaustavio veliko napredovanje ka Gomi.

Jedan urugvajski komandir, pripadnik UN, izjavio je da angolski vojnici pojačavaju vojsku Konga i da Nkundijevi pobunjenici optužuju vladu Konga za to.

General Venkeur Majala, šef vladinih trupa u Severnom Kivu, kazao je da se sukobi između njegovih trupa i Nkundijevih pobunjenika vodi u blizini mest Kibati, samo nekoliko kilometara od izbegličkog kampa u kome se nalazi više od 60.000 civila.

Tokom rata u ovoj centralnoafričkoj zemlji 1998-2003. i humanitarne krize koja je usledila, život je izgubilo oko 5,4 miliona ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи