De Mistura: Ne znam gde su SAD u rešavanju sirijske krize

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura doveo je danas u pitanje nivo angažovanja američkog predsednika Donalda Trampa u rešavanju sirijskog sukoba, samo nekoliko dana uoči ključnih mirovnih pregovora u Ženevi.

"Gde su SAD u svemu ovome? To vam ne mogu reći, jer ne znam", rekao je De Mistura, dodavši da nova američka administracija i dalje pokušava da odredi svoje prioritete po tom pitanju, prenosi AFP.

De Mistura je danas, govoreći na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, rekao i da će pregovori o Siriji biti održani 23. februara u Ženevi, kako bi se videlo da li postoji mogućnost za unapređenje političkih pregovora, navodi Rojters.

Izaslanik svetske organizacije je, međutim, napomenuo da je Astana jedino mesto gde se vode pregovori o prestanku neprijateljstva, dok će se u Ženevi videti da li ima prostora za političke razgovore.

U prestonici Kazahstana vode se odvojeni pregovori o primirju između Turske, Rusije i Irana, podseća britanska agencija.

De Mistura je istakao da će pregovori u Ženevi biti zasnovani na Rezoluciji 2254 Saveta bezbednosti UN.

"Ne mogu vam reći da li će to uspeti, ali moramo uložiti napore. Čak ni eventualno primirje ne može dugo da traje ako nema političkog rešenja", zaključio je izaslanik UN za Siriju.

Izaslanik SAD za koaliciju koja se bori protiv Islamske države, Bret Megark, rekao je da nova američka administracija i dalje preispituje svoj stav o Siriji, ali da nastoji da ojača ruske i turske napore u cilju učvršćenja primirja u toj zemlji, navodi britanska agencija.

U međuvremenu, predsednik opozicione Sirijske nacionalne koalicije, Anas el Abdaj rekao je delegatima na skupu u Minhenu da je sirijska opozicija u potpunosti posvećena mirovnim pregovorima u Ženevi koji će biti održani 23. februara, dodavši da će pregovori morati da utru put političkoj tranziciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи