Počeo najbrutalniji deo bitke za Mosul, meta aerodrom

Premijer Iraka Hajder el Abadi objavio je da su iračke snage pokrenule ofanzivu protiv džihadista koji u Mosulu drže zapadnu obalu reke Tigra.

AFP navodi da bi ovo mogla da bude najbrutalnija bitka do sada u okviru operacije zauzimanja Mosula koja traje već četiri meseca.

"Naše snage započinju oslobađanje građana od terora Deaša", rekao je El Abadi u kratkom govoru prenošenom na televiziji, koristeći arapski naziv za Islamsku državu.

Naglasio je da iračke vlasti "objavljuju početak nove faze operacije".

"Mi dolazimo, Nineveh (iračka pokrajina čija je prestonica Mosul), da oslobodimo zapadnu stranu Mosula", rekao je irački premijer.

AFP navodi da se očekuje da iračka federalna policija i snage tamošnjeg ministarstva unutrašnjih poslova započnu novu fazu ofanzive napadom na aerodrom u Mosulu koji se nalazi na južnom obodu grada, zapadno od reke Tigar.

Irački general Abdulamir Džaralah objavio je da su snage predvođene jedinicama iračke federalne policije uspele ponovo da zauzmu dva sela južno od Mosula, Atbah i El Lazagah, u okviru napredovanja ka mosulskom aerodromu. 

Iračka avijacija je juče bacila milione letaka u zapadni deo Mosula sa porukom stanovništvu da predstoji neposredna kopnena ofanziva da se protera Islamska država iz njihovih četvrti, saopštilo je iračko ministarstvo odbrane.

Islamisti su trenutno pod opsadom u zapadnom Mosulu, kao i oko 650.000 civila, nakon što su ih iračke snage uz podršku američkih proterale iz istočnog dela grada u prvoj fazi ofanzive koja je završena prošlog meseca, prenosi Rojters.

Leci "sadrže uputstva za građane da se pripreme da dočekaju uz dobrodošlicu iračke snage koje dolaze da oslobode njihove kvartove i da upozore pripadnike Islamske države da polože oružje i predaju se", saopštilo je ministarstvo.

broj komentara 0 pošalji komentar