Burne reakcije na Berluskonijev gaf

Najnovija izjava italijanskog premijera Silvia Berluskonija da je novi američki predsednik Barak Obama "mlad, lep i preplanuo," šokirala domaću javnost.

Posle ocene koju je desničarski premijer izneo u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim u Moskvi, italijanska štampa je Berluskonija nazvala rasistom, javio je Bi-Bi-Si.

Jedini crni poslanik u italijanskom pralamentu Žan-Leonar Tuadi rekao je da bi premijerova "neumesna izjava" u SAD bila ne samo politički nekorektna, već i strašno uvredljiva.

Opozicioni poslanik Dario Frančeskini zatražio je od Berluskonija da se smesta javno izvini.

"Svojim teškim i nesrećnim replikama Berluskoni diskredituje Italiju na međunarodnoj sceni. Nikada nijedan premijer nije tako nisko pao", izjavio je Masimo Donadi, šef poslaničkog kluba opozicione Partije vrednosti.

Profesorka lingvistike iz Rima Nora Gali de Paratezi smatra, međutim, da Berluskoni nije imao zle namere i da je želeo da ispadne duhovit, ali da to ne može da opravda ono što je rekao.

"On ne shvata da se u mnogim zemljama debata o rasi vodi na zreo način. To je čovek provincijskog mentaliteta koji je u Italiji nažalost i dalje blago rasistički", navela je profesorka.

Berluskoni, koji je po treći put na mestu premijera Italije, odgovorio je kritičarima da ne vidi u čemu je problem i da mu nije jasno "zašto su svi tako negativni".

Bi-Bi-Si podseća da je nezgrapni Berluskonijev smisao za humor izazvao u nekoliko ranijih prilika skandale u javnosti.

Tako je Berluskoni jednog nemačkog poslanika u Evropskom parlamentu u Strazburu uporedio sa stražarom u nacističkom koncentracionom logoru.

Posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001, Berluskoni je izjavio da je zapadna civilizacija superiorna u odnosu na islamsku, a nedavno je rekao da u španskoj vladi ima previše žena.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи