NATO pojačava pomorsko prisustvo u Crnom moru

NATO pojačava prisustvo i nadzor na teritoriji Crnog mora kao deo raspodele vojnih snaga u blizini Rusije, saopštila je Alijansa.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg navodi da su ministri odbrane u Briselu doneli takvu odluku zbog povećanih tenzija sa Rusijom.

"Došli smo do dogovora da pojačamo svoje prisustvo u cilju izvođenja vojnih vežbi i boljeg posmatranja situacije", rekao je Stoltenberg na konferenciji za štampu.

Jedan od zvaničnika NATO-a, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za AFP da je odluka doneta kako bi se izborili sa povećanim prisustvom ruske vojske na Crnom moru i osigurali jugoistočno krilo alijanse.

Rekao je da je jedan od ciljeva sakupljanje operativnih podataka o lokacijama ruskih raketa tipa zemlja–vazduh.

Stoltenberg je takođe izjavio da NATO nema nameru da izaziva sukobe ili pojačava tenzije.

Saveznici NATO-a Turska, Bugarska i Rumunija dele izlaz na Crno more, kao i partneri Ukrajina i Gruzija, koji imaju teritorijalne sukobe sa Moskvom.

Zvaničnik NATO-a još je rekao da je alijansi bilo potrebno devet meseci da dogovor dovede do završetka, delom zato što Bugarska nije želela da bude viđena da provocira Moskvu.

Planirane su i učestalije vazdušne patrole preko Crnog mora.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи