Severna Koreja lansirala raketu, izazov za Trampa

Severna Koreja ispalila je rano jutros balističku raketu u Japansko more, što je prvi put od kad je Donald Tramp na čelu Sjedinjenih Američkih Država. Južna Koreja, Japan i SAD odmah su osudili raketni test i saopštili da pomno prate razvoj situacije. Seul i Vašington saopštavaju da će razmotriti sve opcije za obuzdavanje raketnih provokacija Pjongjanga. Lansiranje rakete osudila i Francuska. Rusija poziva na smirivanje tenzija na Korejskom poluostrvu.

Pjongjang je testirao raketu srednjeg dometa koja je pala u Japansko more, saopštio je Pentagon, a ne interkontinentalnu balističku raketa čije lansiranje je Severna Koreja najavljivala.

Lansiranje rakete usledilo je samo dan nakon što se Tramp sastao u Vašingtonu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i dva dana nakon telefonskog razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, podseća Rojters.

Savetnik Bele kuće Stiven Miler izjavio je da su Sjedinjene Američke Države posvećene bezbednosti svojih saveznika u regionu Pacifika i da će ojačati svoja savezništva u tom delu sveta protiv bilo kakvih neprijateljskih akcija Severne Koreje.

"Poruka glasi da ćemo ojačati naša ključna savezništva u regionu Pacifika kao deo naše strategije odvraćanja i sprečavanja rastućeg neprijateljstva koje je proteklih godina pokazala Severna Koreja", istakao je Miler u emisiji televizije Foks njuz, prenosi Rojters.

Japanski premijer Šinzo Abe osudio je lansiranje rakete kao "apsolutno neprihvatljivo", dok je predsednik SAD Donald Tramp naglasio da SAD podržavaju Japan "sto odsto".

Abe i Tramp su održali zajedničku konferenciju odmah pošto je Pjongjang lansirao balističku raketu prvi put ove godine.

U svečanoj sali Trampove kuće na Floridi, Abe je pročitao kratku izjavu u kojoj je pozvao Pjongjang da potpuno poštuje relevantne rezolucije Saveta bezbednosti.

On je dodao da ga je Tramp uverio u američku podršku, kao i da prisustvo šefa Bele kuće pokazuje njegovu odlučnost i posvećenost.

Tramp je upotrebio još manje reči rekavši: "Želim da svako razume i potpuno zna da SAD stoje iza Japana, našeg velikog saveznika, 100 odsto", prenele su agencije.

Takođe, i Francuska je osudila Severnu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete.

Zvanična Moskva je pozvala sve zemlje da učine više u smirivanju tenzija na Korejskom poluostrvu, nakon što je Severna Koreja ponovo ispalila balističku raketu.

Samo prošle godine Severna Koreja je sprovela osam raketnih proba. Trampova administracija saopštava da se razmatraju nove sankcije i veće vojno prisustvo na korejskom poluostrvu. Takođe, Vašington će izvršiti pritisak na Kinu kako bi uradila više na zauzdavanju raketnih provokacija Pjongjanga.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво