Prvi razgovor Trampa i Si Đinpinga, podrška politici "jedne Kine"

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da će SAD poštovati politiku "jedne Kine" – u prvom, srdačnom telefonskom razgovoru sa predsednikom Kine Si Đinpingom, saopštila je Bela kuća.

Tramp je načinio taj korak kako bi unapredio odnose između dve zemlje, pošto je razljutio Peking posle razgovora sa predsednicom Tajvana Caj Ing Ven, kada je izjavio da SAD ne moraju da se drže politike "jedne Kine", preneo je Rojters.

U saopštenju Bele kuće navodi se da su Tramp i Si tokom noći imali dug, srdačan razgovor i da se američki predsednik složio sa zahtevom kineskog predsednika da podrži politiku "jedne Kine".

Dvojica lidera su istakla da nakon rešavanja pitanja podrške politici "jedne Kine", odnosi između dveju zemalja mogu da budu normalniji.

U saopštenju koje je pročitano na kineskoj državnoj televiziji, navedeno je da je Si pozdravio Trampovu podršku politici "jedne Kine" i naveo da "veruje da su SAD i Kina kooperativni partneri i da bi međusobnim naporima mogli da podignu bilateralne odnose na novi, najviši nivo u istoriji".

To je bio prvi telefonski razgovor između dvojice lidera otkako je Tramp preuzeo dužnost predsednika SAD, 20. januara.

Tramp je načinio prvi korak ka otopljavanju odnosa sa Kinom upućivanjem čestitke za Kinesku novu godinu, što su tamošnji mediji protumačili kao pozitivan signal.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво