Društveno-koristan rad jer su pomogli izbegličkom dečaku

Oštriju kontrolu na granici sprema i Nemačka, najavljuje kancelarka Angela Merkel. Buduće akcije uključuju pregled mobilnih telefona da bi se proverio identitet migranata, ali i elektronske narukvice za one za koje se sumnja da su teroristi.

Trojica švedskih novinara su tokom snimanja dokumentarca o izbeglicama pomogli jednom dečaku da stigne od Grčke do Švedske. Pretila im je kazna zatvora zbog krijumčarenja ljudi. Ipak neće iza rešetaka, ali im sledi društveno-koristan rad.

U proleće 2014. Frederik Oneval snimao je dokumentarac o tome kako nacionalističke partije u Evropi reaguju na migrantsku krizu. U Grčkoj je upoznao 15-godišnjeg Abeda.

"Molio nas je da mu pomognemo. Bio je prestravljen. Znam šta smo uradili i uradili bismo to opet", navodi Frederik Oneval, švedski novinar.

Uz pomoć dvojice kolega, doveli su ga u Švedsku i tada nastaju problemi. Optuženi su za krijumčarenje ljudi i pretila im je kazna zatvora. Sudija se ipak odlučio za blažu kaznu – 75 sati društveno korisnog rada.

"Žalosno je što je sud tako odlučio. Sve je išlo u prilog tome da nismo krivi. Iznenađen sam", ocenjuje Oneval.

U Švedskoj je pružanje pomoći nekome da se pređe granica i uđe u evropsku zemlju ilegalna imigracija, i zato je prekršaj.

"Kada putujete kroz Evropu i zemlje Šengena, ima mnogo mesta gde izbeglice mogu da dobiju zaštitu. Podrazumeva se traženje azila kada dođete u Švedsku, što nije urađeno", objašnjava Kristina Anderson, sudija.

Redakcija u kojoj Frederik radi stala je iza kolega i platila sudske troškove. Trojica novinara najavljuju tužbu, jer, kako kažu, nisu počinili nikakav zločin već dobro delo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво