Eksplozija u nuklearnoj elektrani u Francuskoj, nema opasnosti po stanovništvo

U nuklearnoj elektrani u Francuskoj odjeknula je snažna eksplozija usled požara u reaktoru. Lokalni mediji javljaju da nema povređenih, ali da se pet osoba nagutalo dima. Požar je lokalizovan, a nadležni kažu da nema opasnosti po stanovništvo.

Eksplozija je izbila u sali sa mašinama u nuklearnoj centrali kompanije EDF u Flamanvilu na severozapadu Francuske, javljaju lokalni mediji.

Do incidenta je došlo u 10 časova.

Na lice mesta poslate su bezbednosne službe iz nekoliko centara u regionu Manš, gde se nalazi Flamanvil. Na terenu su i lekarske ekipe.

Nakon izveštaja da je nekoliko ljudi povređeno, lokalni mediji su javili da nema povređenih ali da se pet osoba nagutalo dima, prenosi list Uest Frans.

Vatrogasna služba je saopštila da su u središnjem delu centrale, izvan nuklearne zone, izbili eksplozija i požar.

Opštinske vlasti navode da je požar izbio usled kratkog spoja, ali kompanija EDF tek treba da potvrdi uzrok.

Lokalni zvaničnici u tom postrojenju potvrdili su da nema nuklearnog rizika, prenosi Rojters.

Poseban plan intervencija (PPI) nije aktiviran jer ne postoji nuklearna opasnost, saopštile su opštinske vlasti.

"Došlo je do značajnog tehničkog ali ne i nuklearnog kvara, jer je eksplozija bila izvan nuklearne zone", kaže zvaničnik Olivije Marmon u lokalnoj administraciji elektrane.

Iz sedišta kompanije EDF potvrđeno je da je požar u Reaktoru 1 doveo do eksplozije u nenuklearnoj zoni. Kako je saopšteno, požar je sada pod kontrolom i nema žrtava niti rizika po bezbednost ili prirodnu sredinu, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da je Reaktor 1, od 1.300 megavati, posle eksplozije van funkcije.

Reaktori 1 i 2 u ovoj centrali izgrađeni su tokom osamdesetih, dok je u toku izgradnja novog reaktora, ali eksplozija nije zahvatila tu lokaciju, rekla je portparolka nuklearne centrale, preneo je Rojters.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво