Planovi o preustrojstvu EU: Do Evrope u dve brzine

Nemačka, Francuska, zemlje Beneluksa i Italija krenule su u temeljni preokret u budućoj integraciji Evropske unije koja će imati dve kategorije članica i "čvrsto jezgro" oko evra i koja će se temeljiti na što bližem usaglašavanju ekonomija, odbrane, zaštite spoljnih granica i suzbijanja terorizma i ilegalne imigracije.

U isto vreme razmišlja se i o mogućem privremenom statusu za zemlje koje ispune uslove za prijem u članstvo EU, pre nego što EU sagleda da li je moguće novo proširivanje.

To su, posle rasprave vođa EU na zasedanju u Valeti prošle nedelje, sada predočili lideri Nemačke, Francuske, Holandije i Belgije. Sličan stav je zauzela i vlada Italije, koja međutim smatra da se kruta politika "stezanja kaiša" mora preinačiti na podsticanje privrednog rasta i zapošljavanja, jer je to bitan uzrok nezadovoljstva građana, uz terorizam i nekontrolisanu imigraciju, prenosi agencija Beta.

Odlučan zajednički stav ovih država EU nastao je zbog spoljnih i unutrašnjih potresa - od izlaska Velike Britanije iz članstva, znakova da nove vlasti SAD ne žele jaku Uniju i podela unutar EU na one zemlje koje žele više integracije i one koje traže vraćanje ovlašćenja na nacionalnu ravan i naklonjene su američkom predsedniku Donaldu Trampu. 

Nove strategijske odluke, ciljevi i planovi preustrojstva i delovanja "EU u dve brzine" u roku od desetak godina biće predstavljeni 25. marta na proslavi 60-godišnjice osnivanja Unije u Rimu, a to podrazumeva da će se temeljno razmotriti i u kom vidu i kroz koliko vremena će biti moguće prihvatiti nove članice EU.

Kako su preneli visoki zvaničnici nekih uticajnih članica EU, razmišlja se i o možda privremenom statusu za zemlje koje ispune uslove u pregovorima o članstvu, pre nego što i sama preustrojena, osnažena EU sagleda da li je moguće novo proširivanje.

I ranije je bilo predloga da se nekim zemljama koje pregovaraju o članstvu ponudi "privilegovano partnerstvo", što se najviše odnosilo na Tursku jer su neke moćne članice EU smatrale da Turska ne može postati punopravan član EU.

"EU neće biti jednaka za sve"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da "nova integracija EU neće biti jednaka za sve".

"Izvukli smo pouke iz događaja poslednjih osam godina", navela je Merkel, "da nam itekako može biti nužna Evropa u dve brzine i da neće svi biti uključeni u razne korake evropske integracije".

Francuski predsednik Fransoa Oland je saopštio da je "evropsko jedinstvo ključno" i jasno. Ciljajući na članice na Istoku Evrope, koje osporavaju neke zajedničke politike i stav prema migrantima, rekao je da "Evropa nije kasa iz koje se samo uzima".

Angela Merkel je naglasila da ta nova strategija mora biti ugrađena u Rimsku izjavu koju članice EU treba da usvoje na svečanosti 60-godišnjice osnivanja Unije.

U nekim medijima u EU su se pojavile i spekulacije da usvajanje nove strategije o "EU u dve brzine" znači i mogućnost, pa i predlog da nekim članicama koje imaju ogromne problema, a ugrađene su u zajedničku valutu evro, može biti omogućeno da uz pažljive mere pripreme i pomoći napuste evro.

Tako se spominje da bi recimo Grčka taj postupak mogla da pokrene već na leto, kako piše italijanski list Republika.

Zemlje Beneluksa podržavaju dalju integraciju EU u bar dva različita bloka članica i u zajedničkoj poruci Holandije, Belgije i Luksemburga je predočeno da je "Evropska unija više nego prost zbir članica i utemeljena je na zajedničkim vrednostima".

Lideri država Beneluksa su istakli da buduća integracija Unije u bržoj ravni za one koji su u stanju i to hoće, mora biti zasnovana na demokratiji, ljudskim pravima, slobodi prometa ljudi, robe, kapitala, kao i socijalnoj dimenziji, a to znači socijalnoj tržišnoj privredi i konkurentnoj evrozoni.

Takva nova integracija "čvrstog jezgra" EU bi značila da će biti pružena pomoć članicama koje same nisu u stanju da obezbede boljitak svojih građana, ali zajednički novac će se koristiti za "delovanje na područjima gde je jasna dodata vrednost EU".

"Sever putuje biznis klasom – Jug vagonima drugog razreda"

Rimska Republika smatra da je ovo viđenje Nemačke i još nekih bogatih članica EU samo prihvatanje stvarnosti, jer još od uvođenja evra u Mastrihtu 1992. članice na severu Evrope, koje vuče Nemačka, "putuju u biznis klasi, dok Jug, poznati Klub Mediterane, putuje vagonima drugog razreda".

Francuski predsednik Oland je podvukao da je "snažnija integracija na nekim područjima potrebna" i da je "sasvim moguće napredovati u više brzina".

"Ali to nije kasa iz koje se po volji uzima, izvlače sredstva iz strukturnih fondova EU, ima pristup jedinstvenom tržištu, a ni sa čim nema solidarnosti", primetio je Oland.

Belgijski premijer Šarl Mišel je želeo da precizira da "Evropa u više brzina znači da će postojati čvrsto jezgro, što je zona evra, zato što je to pokretačka snaga reformi i ekonomskog rasta".

Bivši predsednik Evropske komisije Romano Prodi je takođe veliki pobornik preustrojstva EU u "dve brzine" i kaže da je "potres Tramp dao zamah promenama u svetskoj politici".

"Pre je Amerika bila veliki brat, a Nemačka je bila najveći od mlađe evropske braće koja su slušala starijeg", rekao je Prodi. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара