Berkau: Trampu ne treba dozvoliti da se obrati parlamentu

Predsedavajući Donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkau izjavio je da je protiv toga da američkom predsedniku Donaldu Trampu bude omogućeno da govori pred britanskim poslanicima tokom posete Londonu sredinom ove godine.

Berkau je rekao da je i pre donošenja Trampovog dekreta o privremenoj zabrani ulaska državljana sedam islamskih zemalja u SAD bio protiv toga da se američki predsednik obrati parlamentu. Dodao je da se posle potpisivanja dekreta "tome protivi još snažnije".

Njegovo javno oglašavanje u vezi sa Trampovom posetom Velikoj Britaniji veoma je neuobičajeno, pošto se od predsedavajućih oba doma britanskog parlamenta očekuje da budu neutralni, navodi agencija AP.

Berkau je jedan od parlamentarnih zvaničnika koji treba da se saglase sa pozivom upućenim stranim državnicima da se tokom zvaničnih poseta obrate poslanicima parlamenta.

Predstavnici opozicije u britanskom parlamentu pozdravili su njegovu izjavu da "Velika Britanija ceni posebne odnose sa SAD, ali da se snažno protivi rasizmu i seksizmu i podržava jednakost pred zakonom i nezavisno sudstvo".

U britanskom parlamentu do sada su govorili mnogi strani lideri, među kojima su i Trampov prethodnik Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela.

Tramp bi sredinom ove godine trebalo da poseti Veliku Britaniju kao gost kraljice Elizabete Druge, a poziv da dođe u London uputila mu je premijerka Tereza Mej, koja je nedavno boravila u Vašingtonu.

Britanski poslanici će 20. februara raspravljati o peticiji u kojoj se traži da se državna poseta američkog predsednika Londonu spusti na nivo obične posete i da se odustane od raskošnih ceremonija poput vožnje kočijama, govora u parlamentu i bala u Bakingemskoj palati.

Peticiju je na internetu potpisalo više od 1,8 miliona ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво