UN: Islamska država u defanzivi zbog smanjenih prihoda

Džihadistička organizacija Islamska država trenutno je u vojnoj defanzivi zbog smanjenih prihoda i kapaciteta za regrutovanje novih članova, navodi se u objavljenom izveštaju UN.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je u izveštaju da džihadisti, uprkos tome što su u defanzivi u Avganistanu, Iraku, Libiji i Siriji, i dalje predstavljaju "ozbiljnu pretnju" i "delimično se prilagođavaju" gubicima na vojnom planu.

U izveštaju se dodaje i da su prihodi Islamske države od ilegalne trgovine naftom u Siriji prošle godine opali sa 500 na 260 miliona dolara.

UN su pozvale vlade zemalja u kojima deluje Islamska država da "budu oprezne", jer će džihadisti pokušati da nađu nove izvore finansiranja i preći na otmice novinara i humanitarnih radnika.

U izveštaju svetske organizacije dodaje se da broj stranih boraca u redovima islamista u Iraku i Siriji značajno opada zbog pojačanih mera bezbednosti, ali i "smanjene popularnosti Islamske države".

UN navode i da je kapacitet Islamske države za regrutaciju novih članova znatno oslabio i da njeni borci masovno napuštaju ratišta.

Ekstremisti zbog pojačanih vojnih pritisaka sve više komuniciraju "iz senke", odnosno putem takozvane "duboke mreže", kojoj se može pristupiti samo uz pomoć posebne tehnologije koja prikriva lokaciju i aktivnosti korisnika, navodi se u izveštaju.

Savet bezbednosti UN trebalo bi da na sutrašnjem zasedanju raspravlja o izveštaju, u trenutku kada je američki predsednik Donald Tramp predstavio vojnim zvaničnicima SAD plan za uništenje Islamske države.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво