Merkel u Ankari – "kvadratura kruga" za nemačku kancelarku

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se u Ankari sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Ona bi trebalo da reši “kvadraturu kruga“, kako bi sprečila pucanje sporazuma o izbeglicama, a istovremeno stane u odbranu demokratije, navodi "Dojče vele".

AP najavljuje da će biti govora i o turskom zahtevu za ekstradiciju oko 40 vojnika koji su navodno učestvovali u neuspelom vojnom puču, a koji traže azil u Nemačkoj.

Njena poseta Ankari dolazi u vreme zategnutih odnosa Turske i Nemačke, ocenjuje američka agencija.

Dojče vele navodi da je ovo zvanično putovanje na koji se nosi "težak prtljag".

To što nemačka kancelarka Angela Merkel putuje u Ankaru obezbediće joj svakako pažnju svetske javnosti, dodaje Dojče vele.

To je prvo putovanje Angele Merkel u Tursku nakon propalog puča jula prošle godine. Od tada je u Turskoj uhapšeno na desetine hiljada opozicionih političara, novinara, državnih tužilaca i građana.

Turska vlada optužuje pristalice pokreta Fetulaha Gulena da su odgovorni za pokušaj puča, a Nemačku da nije dovoljno solidarna u borbi protiv terorizma.

Optužuje je i da pruža utočište pristalicama Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj zabranjena, kako bi obezbedili novac i regrutovali borce.

"Sve to nisu dobri znaci pred posetu Angele Merkel. Ovu posetu mnogi nemački opozicionari vide kao potpuno pogrešan signal", piše Dojče vele.

Političarka Levice Sevim Dagdelen smatra da njena poseta dolazi "u nevreme", jer za nekoliko sedmica turski građani glasaju o ustavnoj reformi koja bi predsedniku Erdoganu zacementirala široka ovlašćenja.

Zato Dagdelen smatra da poseta Angele Merkel može biti protumačena kao podrška Erdoganu.

Portparol nemačke vlade odlučno odbacuje optužbe. "Apsurdna je svaka misao koja dovodi u vezu posetu savezne kancelarke sa predstojećim referendumom o ustavnim promenama", rekao je Štefan Zajbert.

Reč je zapravo o "radnoj poseti" jednoj partnerskoj zemlji iz saveza NATO i važnoj susednoj zemlji Evropske unije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара